Súd rozhodoval v kauze turecký kamión, vymeral dva výnimočné tresty

SITA
9.12.2014 13:28

Za zorganizovanie nelegálnej prepravy anhydridu kyseliny octovej zo Slovenska do Turecka odsúdil dnes Okresný súd v Trnave Slovincov Alena Ž. na 23 rokov a Sebastjana M. na 20 rokov väzenia v ústave s maximálnym stupňom stráženia. Rozsudok nie je právoplatný, obaja obžalovaní sa k nemu vyjadria v lehote 15 dní.

Súd rozhodoval v kauze turecký kamión, vymeral dva výnimočné tresty
TASR

Anhydrid je zaradený medzi drogové prekurzory, podľa obžaloby mal slúžiť ako východisková látka na výrobu heroínu v Afganistane. Obom Slovincom z kauzy spred štyroch rokov známej ako turecký kamión súd vymeral rovnaké tresty už vo februári, krajský súd však rozsudok zrušil.

Slovenská polícia sa vďaka kľúčovému svedkovi dozvedela o zámere na transport chemickej látky v značnom predstihu ešte v lete 2010, jeho aktérov sledovala a anhydrid kyseliny octovej nechala pod kontrolou polícií zainteresovaných krajín pred koncom roku vyviezť do Turecka ako dezinfekčný prostriedok pre tamojší Červený polmesiac. Bývalý policajný prezident Jaroslav Spišiak v apríli 2011 povedal, že peniaze získané z predaja heroínu mali slúžiť na zabezpečenie zbraní pre teroristické organizácie IRA a ETA.

Obžalovaní svoju vinu od začiatku odmietali, obhajoba poukazovala na to, že hlavným organizátorom nelegálnej činnosti bol práve svedok, ktorý spolupracoval s políciou. Podľa prokurátora Generálnej prokuratúry SR bol postup polície v tomto prípade legitímny, pretože len takto mohla odhaliť a postihnúť páchateľov tejto trestnej činnosti. Z rovnakých dôvodov bola do prípadu zainteresovaná aj Slovenská informačná služba. Kľúčový svedok je pod ochranou polície. Na akcii sa podieľalo sedem krajín, turecká polícia však kamión aj s vodičom predčasne zadržala, čo znemožnilo zistiť objednávateľa prekurzora. Vodič českého kamióna Zdeněk Pekara nemal o skutočnom obsahu kontajnerov ani tušenia, napriek tomu strávil Vianoce v tureckom väzení. Slovenské ministerstvo vnútra ho neskôr odškodnilo sumou 25-tisíc eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok