Izrael čakajú predčasné voľby

TASR TA3
2.12.2014 11:29

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes odvolal dvoch popredných ministrov svojej koaličnej vlády - ministerku spravodlivosti Cipi Livniovú a ministra financií Jaira Lapida. Zároveň oznámil, že rozpustí parlament a vyhlási predčasné voľby.

Izrael čakajú predčasné voľby
SITA/AP

"Premiér plánuje čo najskôr oznámiť rozpustenie parlamentu a predstúpiť pred ľud," uvádza sa vo vyhlásení jeho kancelárie.

Izraelská koaličná vláda je v posledných týždňoch rozdelená v kľúčových otázkach ako napríklad kontroverzný návrh zákona, že Izrael je židovský štát. Podľa mnohých izraelských Arabov, ktorí tvoria približne 20 percent obyvateľov krajiny, by takéto opatrenie úradne potvrdilo ich postavenie druhoradých občanov.

Lapid a Livniová, obaja z centristických strán, sa v poslednom čase stali ostrými kritikmi premiéra, ktorý je aj šéfom stredopravej strany Likud.

"V posledných týždňoch, vrátane posledných dní, ministri Lapid a Livniová tvrdo útočili na vládu, ktorú riadim. Nebudem už dlhšie tolerovať odpor vo vnútri vlády," dodal Netanjahu vo vyhlásení.

Netanjahu plánuje ešte dnes predniesť prejav k národu. Keďže Netanjahuova koalícia sa rozpadá, premiér vyhlási nové voľby o dva roky skôr, ako sa mali konať riadne voľby.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok