SDKÚ-DS bez transformácie nepodporí zvýšenie platov lekárov

TASR, SITA
14.12.2011 14:15

Ak v parlamente prejde pozmeňujúci návrh Richarda Rašiho (Smer-SD) na zastavenie transformácie nemocníc na akciové spoločnosti, poslanci za SDKÚ-DS nezahlasujú za návrh novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorá by priniesla zvýšenie platov lekárov.

SDKÚ-DS bez transformácie nepodporí zvýšenie platov lekárov

"Principiálna otázka pre nás je, aby v zdravotníctve sa nastolil poriadok, spravodlivosť, aby sa zastavilo plytvanie, pretože návrh pána poslanca Rašiho zastavuje možnosť zahájenia ozdravenia zdravotníctva. Ak by sa tento návrh dostal do súčasnej podoby zákona, poslanecký klub SDKÚ-DS takýto návrh zákona nepodporí," povedal dnes podpredseda Národnej rady SR Milan Hort.

Novelu ako celok už odmietli poslanci za stranu Sloboda a Solidarita (SaS). "Za takto zle pripravený zákon my hlasovať nebudeme. Konkrétne to znamená, že vytiahneme karty, aby sme nezvyšovali kvórum," povedal predseda SaS Richard Sulík. Lekári sa tak nemusia od parlamentu dočkať splnenia svojich požiadaviek, na ktorých sa dohodli s premiérkou.

Podľa návrhu by sa platy lekárov mali zvyšovať v dvoch fázach - k začiatku budúceho roka a k 1. júlu 2012. Podľa memoranda však platy mali ísť hore ešte raz, a to k začiatku roku 2013. Celkovo by tak podľa návrhu mali mzdy stúpnuť k 1. januáru budúceho roka na 1,05-násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve spred dvoch rokov u neatestovaných lekárov a na 1,6-násobok u atestovaných, k júlu by sa mali dvihnúť na 1,2-, respektíve 1,9-násobok. Posledný rast na úroveň 1,25- alebo 2,3-násobok v návrhu novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti chýba. Lekári však už podpísali zmluvy, ktoré im navýšenie garantujú tak, ako je uvedené v memorande. Návrh taktiež neobsahuje v memorande deklarované zrušenie transformácie nemocníc na akciové spoločnosti.

Novela rozširuje cez novelu Zákonníka práce aj okruh subjektov, na ktoré sa vzťahuje Zákonník práce, o zamestnancov vykonávajúcich zdravotnícke povolanie. Zároveň určuje, aby zamestnancovi, ktorý vykonáva zdravotnícke povolanie, patrilo za prácu nadčas, ktorá presahuje zákonom určený rozsah práce nadčas, náhradné voľno. Ak zamestnávateľ takéto náhradné voľno neposkytne, ďalšou možnosťou je dať zamestnancovi pracovné voľno na ďalšie vzdelávanie v rozsahu práce nadčas, ktorá presahuje zákonom určený rozsah alebo náhradu mzdy v sume jeho priemerného zárobku. V memorande sa pritom píše, že v prípade prekročenia zákonom stanovených nadčasov dostanú zdravotníci nielen pracovné voľno na ďalšie vzdelávanie, ale zároveň súbežne s tým aj náhradu mzdy.

 

Pozrite si tlačovú konferenciu SDKÚ-DS:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok