Švédsko má dôkaz, že do jeho vôd vstúpila cudzia ponorka

TASR, SITA
14.11.2014 14:23

Švédsko získalo presvedčivý dôkaz o prítomnosti zahraničnej ponorky v jeho vodách minulý mesiac, informoval švédsky denník Svenska Dagbladet. Pripomenul, že uvedená ponorka vyústila v týždeň trvajúce pátranie a najväčšiu vojenskú mobilizáciu krajiny od čias studenej vojny.

Švédsko má dôkaz, že do jeho vôd vstúpila cudzia ponorka
SITA/AP

Premiér: Máme jasné dôkazy

Švédske noviny sa odvolávajú na nemenované zdroje, podľa ktorých vojenská analýza zistení z pátranie priniesla dôkaz, že v súostroví východne od Štokholmu operovala najmenej jedna malá zahraničná ponorka.

K správam sa medzitým oficiálne vyjadril aj švédsky premiér Stefan Lofven, ktorý ich na mimoriadnej tlačovej konferencii potvrdil. Krajina má podľa neho "jasné dôkazy" o ilegálnom vstupe menšieho podmorského plavidla do vôd pod kontrolou Švédska. Incident zároveň Lofven označil za "absolútne neprijateľný".

Armáda zachytila komunikáciu v ruštine

Švédi začali pátrať po ponorke po tom, ako získali "dôveryhodné informácie o podozrivej podvodnej aktivite" v Baltskom mori. Armáda v októbri zachytila núdzovú rádiovú komunikáciu v ruštine s neďalekou ruskou exklávou Kaliningrad.

Na podozrivé javy v mori neďaleko Štokholmu ich údajne upozornil aj civilista. Armáda sa preto zamerala na oblasť vzdialenú približne 50 kilometrov od hlavného mesta Štokholm. Vláda však zatiaľ oficiálne nepotvrdila, že zahraničná ponorka patrila Rusku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok