Nová španielska strana Podemos je v prieskume na prvom mieste

TASR
2.11.2014 14:08

Protestná ľavicovo orientovaná politická strana, ktorá vznikla v marci z hnutia "rozhorčených", vypálila rybník etablovaným subjektom v Španielsku. Podľa prieskumu, zverejneného dnes na webe denníka El País, by strana Podemos (Môžeme) získala vo voľbách 27,7 percenta hlasov a skončila by tak na prvom mieste.

Nová španielska strana Podemos je v prieskume na prvom mieste
SITA/AP

Prieskum inštitútu Metroscopia pre El País ďalej ukázal, že opoziční socialisti (PSOE) by skončili druhí so ziskom 26,2 percenta hlasov. Vládnuca konzervatívna Ľudová strana (PP) premiéra Mariana Rajoya sa prepadla na tretie mieste a volilo by ju len 20,7 percenta opýtaných. PP pritom vo voľbách v roku 2011 získala 44,6 percenta hlasov.

Podľa denníka El País uvedený prieskum je skôr odrazom momentálnych nálad obyvateľstva ako volebnou prognózou. Väčšina respondentov totiž uviedla, že strana Podemos nemá jasnú predstavu o tom, ako by bolo možné prekonať hospodársku krízu, a jej návrhy nie sú realistické.

Parlamentné voľby sa v Španielsku uskutočnia v budúcom roku. Už v prieskume denníka El Mundo z konca augusta mala strana Podemos viac ako 20 percent hlasov, skončila však za PP a PSOE. V májových voľbách do Európskeho parlamentu uspela na prvý pokus, keď získala osem percent hlasov, čo jej prinieslo päť mandátov.

Prieskum inštitútu Metroscopia sa uskutočnil na vzorke 1000 dospelých a má štatistickú chybu 3,2 percentuálneho bodu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok