Slovensku hrozí žaloba z Bruselu pre železničný tender

SITA
29.10.2014 14:36

Slovensku hrozí žaloba z Bruselu pre sporný priebeh tendra na modernizáciu železničnej trate Zlatovce - Trenčianska Teplá. Európska komisia v tejto súvislosti otvorila konanie vo veci porušenia právnych predpisov, potvrdila Ingrid Ludviková zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku pre stredajšie vydanie denníka Hospodárske noviny (HN).

Slovensku hrozí žaloba z Bruselu pre železničný tender
SITA

Slovensko sa teraz bude musieť pred euroúradníkmi obhájiť. Ak neuspeje, hrozí mu nielen pokuta vo výške najmenej 896 tis. eur, ale aj prepadnutie eurofondov v objeme 200 mil. eur.

"Veríme, že Slovensko svojimi argumentmi EK presvedčí a trať nám preplatí," zareagoval pre HN hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa. Spoločnosť TSS Grade, za ktorou stojí podnikateľ František Hodorovský, a ktorá zákazku získala, tvrdí, že má riadne uzatvorenú zmluvu a projekt sa realizuje. Sťažnosť proti vyhodnoteniu tendra podala stavebná spoločnosť Skanska SK, a. s., ktorá predložila najlacnejšiu ponuku a zo súťaže bola dvakrát vylúčená. Generálna riaditeľka spoločnosti Magdaléna Dobišová očakáva, že postup komisie potvrdí, že celý proces bol v rozpore s pravidlami nielen slovenského verejného obstarávania, ale i v ostrom rozpore s pravidlami verejného obstarávania Európskej únie. "A bol diskriminačný vo vzťahu k našej spoločnosti," uviedla Dobišová.

Úrad pre verejné obstarávanie vlani konštatoval, že súťaž na modernizáciu trate pri Trenčíne bola diskriminačná. Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) vyčítali chyby len Skanske a ostatným uchádzačom nie, hoci ich mali dosť. Rozhodnutie úradu napadli železnice na Krajskom súde v Bratislave a uspeli. Spor je v súčasnosti na Najvyššom súde SR.

Skanska SK v tendri na modernizáciu 12-kilometrovej trate Zlatovce - Trenčianska Teplá predložila najlacnejšiu ponuku 201 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty. ŽSR ju zo súťaže opakovane vylúčili, čo spoločnosť označila za diskrimináciu, mala podozrenie z manipulácie pri opätovnom vyhodnotení ponúk a podala sťažnosť do Bruselu. Železnice napokon uzavreli zmluvu na modernizáciu trate v októbri 2012 so Združením pod Brezinou na čele so spoločnosťou TSS Grade, a. s. Tento uchádzač predložil druhú najlacnejšiu ponuku 245 mil. eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok