Moody's bude prehodnocovať ratingy krajín EÚ, summit sklamal

TASR
12.12.2011 10:02

Agentúra Moody's Investors Service zopakovala, že počas 1. kvartálu budúceho roka zrejme zreviduje ratingy všetkých krajín Európskej únie (EÚ). Dodala, že dohoda európskych lídrov na minulotýždňovom summite neprináša žiadne rozhodné opatrenia na riešenie dlhovej krízy.

Dvadsaťšesť krajín únie súhlasilo s tým, že sa budú snažiť o sprísnenie rozpočtových pravidiel a že prostredníctvom bilaterálnych pôžičiek poskytnú Medzinárodnému menovému fondu (MMF) celkovo až 200 miliárd eur na pomoc pri riešení dlhovej krízy eurozóny. Podľa Moody's dohoda ukazuje pokračujúcu vôľu politikov eurozóny prehĺbiť a viac centralizovať fiškálnu koordináciu a smerovanie k spoločnému zdieľaniu zdrojov a rizík.

Agentúra však upozornila, že dohoda neprináša opatrenia na stabilizáciu dlhopisových trhov v krátkodobom horizonte, čo znamená, že eurozóna aj celá EÚ zostávajú citlivé na šoky a súdržnosť menovej únie zostáva v ohrození. Navyše, dohodnuté opatrenia sa často podobajú tým, ktoré lídri ohlásili už dávnejšie.

Podľa Moody's dohoda odráža pokračujúce napätie medzi uznaním potreby pomoci pre slabšie krajiny eurozóny zo strany lídrov a tvrdou opozíciou vo vnútri silnejších krajín voči skutočnej pomoci. Navyše rastú obmedzenia, ktorým musia čeliť vlády a inštitúcie eurozóny z dôvodu zvyšovania tlakov na urýchlené obnovenie dôvery na úverových trhoch. Čím dlhšie to bude trvať, tým väčšie bude riziko zhoršenia ekonomickej situácie, ktorá ešte prehĺbi aj tak veľké problémy, ktoré musia riešiť európski politici pri snahe o koordináciu fiškálnych politík a znižovanie dlhov.

Ohlásené opatrenia preto nemenia názor Moody's, že dlhová kríza sa nachádza vo svojom kritickom štádiu. Trhom so štátnymi a  bankovými dlhmi stále viac hrozia turbulencie, ktoré sa budú stále ťažšie zvládať. Aj keď podľa základného scenára agentúry eurozóna sa nerozpadne a vyhne sa bankrotom štátov, šoky, ktoré sú súčasťou aj tohto pozitívneho scenára, zrejme budú mať v najbližších mesiacoch negatívny vplyv na ratingy krajín eurozóny a EÚ. Navyše, čím dlhšie bude táto nečinnosť politikov pri riešení dlhovej krízy trvať, tým sa zvýši pravdepodobnosť realizácie menej pozitívnych scenárov, vrátane bankrotov niekoľkých krajín eurozóny a ich následného vystúpenia z nej.

"Ako sme oznámili v novembri, pokiaľ sa situácia na dlhovom trhu nestabilizuje v blízkej budúcnosti, budeme musieť prehodnotiť ratingy všetkých štátov EÚ," uvádza sa v správe Moody's. Dodala, že závery summitu podľa nej nijako nezmenili jej názor, že k zmene ratingov príde v 1. kvartáli 2012.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok