Northug dostal 50-dňové väzenie a vysokú pokutu

SITA
9.10.2014 14:18

Nórsky bežec na lyžiach Petter Northug dostal za májovú autonehodu pod vplyvom alkoholu neďaleko od Trondheimu trest odňatia slobody na 50 dní. Dvadsaťosemročný dvojnásobný olympijský šampión a deväťnásobný majster sveta musí zároveň zaplatiť pokutu 185-tisíc nórskych korún (približne 22 500 eur).

Northug dostal 50-dňové väzenie a vysokú pokutu
SITA/AP

Northug výrazne prekročil maximálnu povolenú rýchlosť a pri nehode sa zranil jeho spolujazdec, ktorého previezli so zraneniami do nemocnice. Northug mal v krvi 1,65 promile alkoholu a z miesta nehody ušiel, polícia ho neskôr zaistila uňho doma.

Northug sa neskôr za nezodpovedné správanie sa verejne ospravedlnil. V Nórsku sa udeľuje za jazdu pod vplyvom alkoholu nad 1,2 promile nepodmienečný trest. Na kruhovom objazde neďaleko Trondheimu bola povolená rýchlosť 40 km/h, Audi A7 išlo pred nehodou aspoň dvakrát rýchlejšie. Prokurátor žiadal minimálne šesťdesiatdňové väzenie a pokutu 200-tisíc nórskych korún. Súd však akceptoval výpoveď Northuga a udelil mu nižší trest.

"Ak sa na to pozerám spätne, nepravdivá výpoveď pri prvom výsluchu na polícii bola chybou. Keď som sa prebudil na policajnej stanici, bol som v šoku a nebol som schopný chápať, čo sa deje. Po nehode som bol v šoku, nerozmýšľal som, čo sa deje. Opustil som auto," uviedol pred súdom Northug, ktorý si už dva dni odpykal v cele predbežného zadržania, preto vo väznici strávi 48 dní. Proti súdnemu rozhodnutiu sa neodvolal. Výška pokuty sa odvíja v Nórsku od pravidelnej mesačnej mzdy. "Môj účtový príjem bol 1,5 milióna nórskych korún za rok," priznal Northug súdu. Do väzenia pravdepodobne nastúpi až po skončení sezóny 2014/2015.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok