KDH podporí euroval a je za pokračovanie súčasnej vlády

TA3, SITA
24.9.2011 18:36

Nad budúcnosťou vládnej koalície visí stále väčší otáznik. Môže za to kategorické NIE Sulíkovcov v otázke eurovalu. Situácii vo vládnej koalícii sa dnes v Michalovciach venovali členovia Rady Kresťanskodemokratického hnutia.

KDH podporí euroval a je za pokračovanie súčasnej vlády

Rada KDH podporuje posilnenie eurovalu spolu s mechanizmom, že sa bude hlasovať v národnom parlamente osobitne o tom, komu pôžičku poskytneme. Uviedol to dnes po rokovaní Rady KDH predseda Ján Figeľ. Doložil, že o tomto kompromisnom návrhu treba ešte rokovať v koalícii. Podľa neho je dohoda ešte stále možná. „Ak by sme euroval neschválili, museli by sme za to niesť vážne dôsledky tak na domácej pôde, ako aj zo strany zahraničných partnerov,“ povedal Figeľ. Podľa jeho názoru sú na rade teraz ostatné politické subjekty. Doložil, že Rada KDH podporuje aj kroky vlády na postupné znižovanie verejných financií.

Rada KDH dnes vyjadrila aj podporu reforme zdravotníctva z pera ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika. Ako na brífingu po skončení rady Uhliarik informoval, štátne nemocnice treba transformovať na akciové spoločnosti, aby sa zaviedli jasné pravidlá hospodárenia a urobil sa v nich poriadok. „Súhlasíme, že nemocnice treba primerane financovať, aj s tým, že štát by mal zvýšiť platby odvodov za svojich poistencov. Na strane druhej treba však dosiahnuť, aby nemocnice fungovali a hospodárili efektívne, ako aj transparentne. Rada KDH žiada, aby sa o týchto otázkach hovorilo v rámci prípravy budúcoročného štátneho rozpočtu,“ povedal Uhliarik, no odmietol konkretizovať čísla s tým, že o tom ešte budú rokovať s partnermi z vládnej koalície.

„Pokiaľ ide o výpovede lekárov, sme ochotní rokovať o ich požiadavkách. Rokovania by sa mohli uskutočniť niekedy koncom septembra, začiatkom októbra,“ odpovedal Uhliarik na otázku agentúry SITA. Trvá však na tom, že najprv treba v nemocniciach urobiť poriadok, lebo ako povedal, nemožno donekonečna nalievať stámilióny. Nie je však zástancom zavedenia paušálnych platieb za návštevu ambulancie lekára, za deň hospitalizácie v nemocnici. Nebráni sa však predstave, aby ambulancie a nemocnice vyberali platby za poskytovanie nadštandardných služieb.

Pokiaľ ide o oblasť cestovného ruchu, Figeľ informoval novinárov, že vláda pripravuje koncepciu podpory rozvoja cestovného ruchu, na základe ktorej by mali subjekty dostávať finančnú pomoc na rozvojové projekty jedna k jednej. Takýto návrh materiálu chcú predložiť na rokovanie vlády.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok