ANC vyhral juhoafrické voľby

TASR
9.5.2014 21:03

Juhoafrická vládnuca strana Africký národný kongres (ANC) dosiahla výrazné víťazstvo v piatych demokratických voľbách v krajine, ale získala o čosi menšiu väčšinu. Vyplýva to z údajov dnes zverejnených ústrednou volebnou komisiou.

ANC vyhral juhoafrické voľby
SITA

ANC získal v stredu 7. mája v parlamentných voľbách 62,2 percenta, uviedla komisia po sčítaní takmer všetkých hlasov. Ide o slabší výsledok v porovnaní s 65,9 percenta z roku 2009.

Výsledok znamená, že prezident Juhoafrickej republiky (JAR) Jacob Zuma bude vykonávať päťročný úrad aj druhé funkčné obdobie, napísala tlačová agentúra DPA.

Hlavná opozičná strana Demokratická aliancia (DA) zaznamenala výrazné zisky oproti 16,7 percenta hlasov v minulých voľbách - hlasy jej teraz odovzdalo 22,2 percenta voličov.

"Ostatné strany prichádzajú a odchádzajú, ale my stále víťazíme a rastieme," uviedla líderka DA Helen Zilleová. "Sme na ceste k dosiahnutiu našej historickej misie - preskupiť sily na politickej scéne a v nasledujúcom desaťročí zbaviť ANC vlády," vyhlásila.

Očakávalo sa, že ANC stratí hlasy voličov v prospech opozičných strán, pre korupciu a pretrvávajúcu chudobu v krajine. Samotný juhoafrický prezident Zuma čelí obvineniam, že 20 miliónov dolárov od daňovníkov využil na zmodernizovanie svojho vidieckeho sídla.

Nová krajne ľavicová strana Bojovníci za ekonomickú slobodu, ktorá obhajuje skonfiškovanie pôdy vlastnenej belochmi bez odškodnenia, sa umiestnila na treťom mieste so 6,3 percenta hlasov. Strana označila výsledok za "obrovskú inšpiráciu" do ďalšej činnosti.

Zuma sa verejne k výsledku volieb nevyjadril, ale ANC podľa očakávania zorganizuje oslavy v sobotu - v deň zverejnenia oficiálnych výsledkov volieb.

Vyše 200.000 voličov svoje hlasovacie lístky skazilo a reagovalo tak na kampaň "Hlasuje proti", ktorú viedli pred voľbami bývalí verní priaznivci ANC.

Všerasové voľby v JAR boli v poradí piate od ukončenia vlády belošskej menšiny v roku 1994. Deň volieb bol vyhlásený za deň pracovného pokoja v krajine.

ANC vládne v JAR 20 rokov, teda už od prvých demokratických volieb po skončení apartheidu, ktoré vyniesli k moci Nelsona Mandelu. Ten zomrel vlani v decembri.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok