Najmenej 15 mŕtvych pri bombovom útoku na predmestí Abuje

TA3 TASR
2.5.2014 09:10

Najmenej 15 ľudí prišlo vo štvrtok večer o život v nigérijskom hlavnom meste Abuja pri výbuchu bomby ukrytej v aute. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne úrady.

Podľa denníka Vanguard boli cieľom útoku ľudia vracajúci sa z prvomájových osláv.
Explózia otriasla predmestím Nyanya, len asi 200 metrov od rušnej autobusovej stanice, kde nastražená nálož zabila 14. apríla viac ako 70 ľudí.

K výbuchu spred vyše dvoch týždňov sa prihlásila islamistická militantná skupina Boko Haram. Jej členovia len niekoľko hodín nato uniesli zo strednej školy v dedine Chibok 234 dievčat vo veku 16-18 rokov.

Svedkovia podľa televízie BBC uviedli, že k najnovšiemu výbuchu došlo v blízkosti policajného kontrolného stanovišťa. Podľa nich páchateľ pri stanovišti zaparkoval auto, vystúpil z neho a následne sa ozvala explózia.

K najnovšiemu atentátu sa zatiaľ nikto neprihlásil.

Podľa redaktora BBC Willa Rossa pôsobiaceho v Abuji nie je jasné, prečo sa terčom útoku stalo práve predmestie Nyanya, ktoré je nábožensky zmiešané.

Skupina Boko Haram je činná zatiaľ na severe Nigérie, kde uskutočňuje útoky proti vládnym inštitúciám a civilistom. Jej cieľom je vytvoriť z Nigérie moslimský štát, založený na striktnom výklade práva šaría.

Bombový útok zo 14. apríla vyvolal obavy, že radikáli z Bokom Haram sa snažia rozšíriť oblasť svojej pôsobnosti. "Sme vo vašom meste, ale vy neviete, kde sme," tvrdí vodca hnutia Abú Bakr Šekau na videonahrávke, zverejnene päť dní po tomto útoku.

Abuja bude v dňoch 7.-9. mája dejiskom zasadania Svetového ekonomického fóra venovaného Afrike.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok