Muž nájdený v Nórsku je 36-ročný Čech, potvrdila analýza DNA

TASR
11.4.2014 16:33

České policajné prezídium dnes popoludní potvrdilo, že muž nájdený v Nórsku je Čech. Ide o 36-ročného občana ČR, informovala hovorkyňa prezídia Eva Stulíková. Totožnosť potvrdila analýza DNA vykonaná v Českej republike. Muža spoznala jeho rodina, on sám si však tváre rodičov nevybavil. Trpí stratou pamäti, napísal spravodajský portál iDNES.cz.

Muž nájdený v Nórsku je 36-ročný Čech, potvrdila analýza DNA
SITA/AP

Nórska polícia sa doteraz snažila zistiť identitu muža, ktorého našli koncom vlaňajška v zlom stave v snehovom záveji v metropole Oslo a ktorý ovláda päť jazykov - češtinu, slovenčinu, angličtinu, ruštinu a poľštinu. Muž však nórskym úradom tvrdí, že si nevie spomenúť, ako sa volá ani odkiaľ je.

Nórska polícia sa preto nedávno obrátila aj na verejnosť so žiadosťou o pomoc pri zisťovaní jeho totožnosti, pričom na internete zverejnila jeho fotografiu.

Hovorkyňa českého policajného prezídia Stulíková dnes oznámila: "Na základe výsledkov skúmania dospeli policajní genetici k záveru, že skutočne ide o občana Českej republiky. Potvrdili tak doterajšie poznatky, ktoré sa polícii k osobe tohto muža podarilo získať."

Stulíková tiež potvrdila, že muža neevidovala polícia v minulých dňoch ani týždňoch medzi hľadanými osobami. Rodina jeho zmiznutie neoznámila - najskôr preto, že sa s ňou dlhodobo nestýkal.

Ďalšie informácie policajti nechcú podávať. Podľa hovorkyne preto, aby chránili súkromie muža, nájdeného v Nórsku, i jeho rodiny. Informácie o priebehu vyšetrovania podľa Stulíkovej môžu podávať len Nóri, keďže oni vedú vyšetrovanie.

Muž, ktorý sa v súčasnosti predstavuje ako John Smith, bol nájdený 14. decembra na ulici Grenseveien vo východnej časti Osla. Ležal v záveji pred reštauráciou a nemal pri sebe žiadne doklady. Polícii povedal, že si nevie spomenúť, ako sa volá a odkiaľ pochádza. Následne vyšlo najavo, že ovláda päť jazykov vrátane češtiny, ktorú ovláda najlepšie. Nórska polícia sa preto už v decembri obrátila o pomoc aj na českých vyšetrovateľov.

Jednou z verzií vyšetrovania je, že sa stal obeťou trestného činu. On sám povedal, že bol okradnutý, nadrogovaný, dlhší čas mal zrejme zviazané ruky a bol tiež asi terčom sexuálneho útoku.

Čech už skôr vyhlásil, že do ČR zatiaľ nechce odcestovať - okrem iného aj preto, že sa bojí ľudí, ktorí ho minulý rok napadli. Rád by však pozval do Nórska pár, ktorý ho spoznal po zverejnení jeho fotografie a upozornil českú políciu na to, že ide o ich syna. Muž však ich fotografie nespoznal, preto prišla na rad analýza DNA, vysvetlil web iDNES.cz.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok