Radičová: Vláda v sobotu rozhodne o núdzovom stave

SITA, TA3
25.11.2011 22:02

Rokovania Lekárskeho odborového združenia a politikov sa skončili neúspechom. Slovensko tak zrejme čaká vyhlásenie núdzového stavu. Vyše dvetisíc lekárov totiž nestiahne výpovede.

Radičová: Vláda v sobotu rozhodne o núdzovom stave

Ako na brífingu po takmer deväťhodinovom rokovaní uviedla premiérka Iveta Radičová, na sobotu zvolala Bezpečnostnú radu SR a mimoriadne zasadnutie vlády. Kabinet na ňom bude rokovať o vyhlásení núdzového stavu. Ten by mal nastať ešte pred uplynutím výpovednej lehoty lekárov, čiže pred 1. decembrom.

Radičová podpísala memorandum, ktoré spĺňa základné požiadavky odborárov. Lekárov v nemocniciach vyzvala, aby si memorandum, ktoré podpísala a garantujú ho prezident republiky a predseda parlamentu, prečítali, zvážili ho a vrátili sa do nemocníc. Ponuka na zvýšenie platov o 300 eur podľa nej stále trvá.

Šéf odborov Marian Kollár po rokovaní vyhlásil, že s premiérkou a ministrom zdravotníctva Ivanom Uhliarikom sa nedohodli na spôsobe a forme zmeny Zákonníka práce, nedosiahli konsenzus v otázke zastavenia transformácie nemocníc na akciové spoločnosti a nenašli spoločnú reč ani v otázke platov. Podľa premiérky totiž končiaca vláda nemá mandát na dávanie záväzkov, ktoré bude musieť plniť niekto iný.

Odborári po zlyhaní rokovaní vyzvali premiérku, aby Uhliarika odvolala z funkcie. Radičová to odmietla a kontrovala tým, že už viac nebude komunikovať s Lekárskym odborovým združením a obracať sa bude len na lekárov.

Núdzový stav by sa podľa predbežných informácií mal týkať Nemocnice Poprad, a.s., Nemocnice s poliklinikou Sv. Jakuba Bardejov, Nemocnice Alexandra Wintera Piešťany, detských fakultných nemocníc v Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach, fakultných nemocníc v Žiline, Banskej Bystrici, Nových Zámkoch, Nitre, Nových Zámkoch, Prešove, Trenčíne, Trnave, Skalici, ako aj univerzitných nemocníc v Bratislave a Košiciach. Núdzový stav by mal nastať aj v Národnom ústave tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie vo Vyšných Hágoch a Ústrednej vojenskej nemocnice v Ružomberku. Pod núdzový stav by mali spadať aj nemocnice neziskovej organizácie ForLife a nemocnice v Trstenej, Čadci, Liptovskom Mikuláši, Dolnom Kubíne, Leviciach, Považskej Bystrici, Starej Ľubovni, Topoľčanoch a Bojniciach.

Pozrite si TB Ivety Radičovej po rokovaní s lekárskymi odborármi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok