Angela Merkelová žiada silnejší dohľad EÚ nad rozpočtami štátov

TA3
27.9.2011 07:56

Nemecká kancelárka Angela Merkelová žiada, aby EÚ mala právo zasahovať do rozpočtov členských štátov, ktoré porušujú jej fiškálne pravidlá.

Angela Merkelová žiada silnejší dohľad EÚ nad rozpočtami štátov

Merkelová to vyhlásila v pondelok na konferencii svojej politickej strany v Karlsruhe, kde podľa agentúry Reuters použila doteraz najostrejší tón na adresu krajín, ktoré míňajú viac, ako zodpovedá ich možnostiam. "Malo by existovať právo vyhlásiť takéto rozpočty za neplatné ... inak sa nedostaneme z tejto situácie," povedala kancelárka.

Merkelová v posledných dňoch vyzývala na zmeny v zmluve o EÚ s cieľom vytvoriť mechanizmus, ktorý by jej umožnil zasiahnuť proti štátom s nadmernými deficitmi. Jej vyjadrenia sa však doteraz niesli v miernejšom duchu. Na prísnejšie vynucovanie Paktu stability a rastu, ktorý stanovuje limity pre výšku verejných dlhov a rozpočtových deficitov členských štátov eurozóny, vyzvala nemecká kancelárka aj v pondelok. "Únia musí upraviť svoju zmluvnú základňu tak, aby bolo možné krajiny, ktoré porušujú jej dlhové pravidlá, prinajmenšom zažalovať na Európskom súdnom dvore," povedala Merkelová pre televíznu stanicu ARD.

Dlhoví hriešnici sa podľa kancelárky budú musieť v krajných prípadoch zriecť časti svojej suverenity. Merkelová zdôraznila, že zákon o dlhovej brzde, aký už prijalo Nemecko, musí platiť vo všetkých štátoch menovej únie. Ocenila preto Španielsko, ktoré ohraničilo výšku verejného dlhu ústavným zákonom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok