Česi prehrali so Švédmi, Lotyšská smola proti Švajčiarom

SITA TASR
12.2.2014 20:26

V úvodný hrací deň mužského hokejového turnaja na zimných olympijských hrách v Soči sa v C-skupine zrodilo víťazstvo Švédska nad Českom 4:2 a tesný triumf Švajčiarska nad Lotyšskom 1:0.

Česi prehrali so Švédmi, Lotyšská smola proti Švajčiarom
SITA

Švédi v súboji s Čechmi v paláci Boľšoj profitovali z výborného úvodu stretnutia, keď zásluhou Erika Karlssona a Patrika Berglunda viedli po I. tretine 2:0. Keď v 25. min v presilovke ofenzívny obranca Erik Karlsson svojím druhým gólom v stretnutí upravil na 4:0, zdalo sa, že nevýrazní Česi si koledujú o debakel. Zverenci Aloisa Hadamczika krátko na to predsa len zabrali a do zápasu sa dostali vďaka gólu Mareka Židlického v 29. min. A keď veterán Jaromír Jágr o dve minúty neskôr znížil na 2:4, české nádeje na dobrý výsledok stúpli. Lenže v tretej tretine českí hokejisti nevyužili ani jednu z množstva šancí a švédsky gólman Henrik Lundqvist už do konca zápasu neinkasoval. Úradujúci majstri sveta Švédi si pripísali prvé víťazstvo do tabuľky C-skupiny.

To isté sa podarilo aj favorizovaným Švajčiarom proti Lotyšom, ale s poriadnou dávkou šťastia. Pred zrakmi bývalého švajčiarskeho alpského lyžiara Didiera Cucha mali reprezentanti krajiny helvétskeho kríža v Šajba aréne prevahu, ale dlho nevedeli nájsť recept na brankára Masalskisa. O všetkom rozhodol 8 sekúnd pred koncom riadneho hracieho času presný zásah Mosera, keď nahodený puk z jeho hokejky zrazil za svojho brankára lotyšský obranca Pujacs. Od úvodu duelu mali viac z hry úradujúci vicemajstri sveta Švajčiari, no brankár Masalskis držal svoj tím nad vodou. V 7. min po nádhernom prieniku cez trojicu brániacich sa Lotyšov nezakončil presne Niederreiter a hráči Švajčiarska vzápätí nevyužili ani dve presilovky - Cunti mieril nad a Niederreiter len do gólmana súpera. Tesne pred prvou sirénou nepochodil na opačnej strane Vasiljevs. Na začiatku druhej časti sa Švajčiari ubránili dvom početným výhodám súpera a potom takmer udreli, no pozorná lotyšská obrana dostala puk do bezpečia. Masalskis si potom poradil aj so šancami Josiho a Bodenmanna. Obaja brankári si držali čisté konto aj v III. tretine. Švajčiari aj Lotyši nevyužili po jednej presilovke a v 52. min spálil obrovskú príležitosť Lotyš Girgensons a vzápätí neuspel ani Švajčiar Niederreiter. V 58. min nepochodil v početnej výhode Diaz, no rozhodnutie zariadil osem sekúnd pred koncom riadneho hracieho času vlastný gól Pujacsa, ktorý za Masalskisa zrazil nahodený puk z hokejky Mosera.

Lotyšov najbližšie čaká v piatok o 12.00 h miestneho času (9.00 h SEČ) duel proti Čechom, Švajčiari nastúpia o 4,5 hodiny neskôr v repríze finále z ostatných majstrovstiev sveta proti Švédom. Obe stretnutia sa uskutočnia v Ľadovom paláci Boľšoj.

Tomáš Kaberle, obranca ČR: "V úvode sme boli trochu zaskočení. Švédi profitovali z pevnej defenzívy, chvíľami som mal dojem, že majú na ľade naraz piatich obrancov. Navyše ich presilovkové formácie hrali solídne. Po treťom inkasovanom góle sme museli reagovať a tak šiel Jakub Kovář dole. Nebolo to pre neho ľahký zápas, vôbec sme mu nepomohli."

Jaromír Jágr, autor druhého českého gólu: "Hrali sme ustráchane, báli sme sa niečo vymyslieť. Keď sme naviac faulovali, dokázali to Švédi využiť a dávali góly z presiloviek. Na to sú dosť skúsení hráči. Kovář za prehru nemôže, nebola to jeho chyba. Štyri góly nedostal iba brankár, ale celé mužstvo. Od polovice zápasu sme si začali veriť, viac korčuľovať, viac sme si dovolili. Škoda prehry. Musíme sa z tohto stretnutia poučiť."

Gabriel Landeskog, útočník Švédska: "Úvod nám vyšiel podľa predstáv. V prvej i druhej tretine nám to klapalo aj v presilovkách, takže sme šli sebavedomí aj do tretej dvadsaťminútky. V nej nás súper zatlačil, čo sme v podstate aj čakali. Udržali sme ho však na uzde. Odviedli sme dobrú prácu."
Henrik Zetterberg, kapitán a autor tretieho gólu Švédska: "Vypracovali sme si viacero šancí a hoci sa v našej hre našlo niekoľko nedostatkov, celkovo to bol pre nás vydarený štart. Ak chybičky odstránime, budeme sa zlepšovať a náš výkon na turnaji bude ešte rásť."

Hokejový turnaj mužov - streda - súhrn:

C-skupina (Ľadový palác Boľšoj, Soči): 

Česko - Švédsko 2:4 (0:2, 2:2, 0:0)
Góly: 29. Židlický (Eliáš), 31. Jágr (Plekanec, Kaberle) - 11. Karlsson (Ekman-Larsson, Steen), 14. Berglund (Ekman-Larsson, Lundqvist), 21. Zetterberg (Landeskog), 25. Karlsson (D. Sedin, Bäckström) 
Vylúčení: 5:5 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Olenin (Rus.), Sutherland (Kan.) - Deďulia (Biel.), Devorski (Kan.), 11 419 divákov 

Zostavy:
Česko: Kovář (22. Salák) - Z. Michálek, Židlický, Rozsíval, Kaberle, Krajíček, Barinka, Šmíd - Jágr, Plekanec, Červenka - Voráček, Krejčí, Palát - Nedvěd, Erat, Eliáš - Frolík, Novotný, M. Michálek - Hemský 
Švédsko: Lundqvist - N. Kronwall, Jonathan Ericsson, Oduya, Hjalmarsson, Karlsson, Ekman-Larsson, Tallinder - Landeskog, Zetterberg, Steen - D. Sedin, Eriksson, Bäckström - Nyquist, Berglund, Alfredsson - Jimmie Ericsson, Silfverberg, Krüger - Hagelin 

C-skupina (Šajba aréna): 

Lotyšsko - Švajčiarsko 0:1 (0:0, 0:0, 0:1)
Gól: 60. Moser (Streit) 
Vylúčení: 5:3 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: Brüggemann (Nem.), Meier (USA) - Amell (Kan.), Suominen (Fín.), 5116 divákov 

Zostavy:

Lotyšsko: Masalskis - Rekis, Ozoliňš, Kulda, Bartulis, Sotnieks, Pujacs, K. Redlihs, Freibergs - Sprukts, Darziňš, M. Redlihs - Vasiljevs, Karsums, Daugaviňš - Girgensons, Indrašis, Keninš - Štals, Cipulis, Pavlovs 
Švajčiarsko: Hiller - Streit, Diaz, Y. Weber, Josi, Vauclair, Seger, Blindenbacher - Niederreiter, Plüss, Moser - Ambühl, Suri, Bieber - Wick, Romy, Brunner - Bodenmann, Gardner, Hollenstein - Cunti 

Tabuľka C-skupiny:
1. Švédsko 1 1 0 0 0 4:2 2 
2. Švajčiarsko 1 1 0 0 0 1:0 2 
3. Lotyšsko 1 0 0 0 1 0:1 0 
4. Česko 1 0 0 0 1 2:4 0

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok