Jaceňuk je za istých podmienok ochotný stať sa premiérom

TASR TA3
6.2.2014 10:41

Ukrajinská opozičná strana UDAR je pripravená podporiť v parlamente kandidatúru lídra opozičnej strany Vlasť Arsenija Jaceňuka na post predsedu vlády, avšak na samotnom formovaní vlády sa nezúčastní, kým bude prezidentom krajiny Viktor Janukovyč.

Jaceňuk je za istých podmienok ochotný stať sa premiérom
SITA

Vo vysielaní televízie 5 kanal to uviedol poslanec za stranu UDAR Valerij Packan.

Dodal, že členovia frakcie "sú pripravení v parlamente hlasovať za reformy, pomôcť pri riešení ekonomickej krízy v krajine, ale nie sú pripravení zradiť ľudí, ktorí stoja na námestiach miest Ukrajiny".

Arsenij Jaceňuk v stredu podvečer oznámil pripravenosť postaviť sa na čelo ukrajinskej vlády. Ako podmienku pre tento krok však stanovil návrat Ukrajiny k ústave z roku 2004 a obsadenie ministerských funkcií výlučne nominantmi z opozičných strán.

V rozhovore pre Deutsche Welle, monitorovanom agentúrou UNIAN, Jaceňuk uviedol, že si uvedomuje riziká, ktoré jeho rozhodnutie prináša. "Teraz však nejde o môj politický osud, ale o osud krajiny. Som pripravený prísť o časť popularity, aby som Ukrajinu zachránil," dodal.

Nevyhnutnosť návratu k ústave z roku 2004 Jaceňuk vysvetlil tým, že opozícia chce získať záruky, že vláda "nebude vymenovaná na tri týždne či tri mesiace". "Táto vláda bude musieť dostať priestor na vykonanie reálnych zmien," zdôraznil.

Opozícia chce teraz presadiť návrat k ústave z roku 2004 ako dočasné opatrenie, kým nebude skoncipovaná a schválená nová ústava. "Musí nastať prechodné obdobie k prezidentsko-parlamentnej republike," dodal Jaceňuk. Súčasne však poznamenal, že prezident Viktor Janukovyč "nie je pripravený vzdať sa (svojej) neobmedzenej moci".

Janukovyč koncom januára na jednom zo stretnutí so zástupcami opozície v rámci hľadania kompromisu pri riešení hlbokej politickej krízy na Ukrajine ponúkol Jaceňukovi funkciu premiéra a lídrovi strany UDAR Vitalijovi Kličkovi post vicepremiéra pre humanitárne záležitosti. Obaja ponuku odmietli. Kličko vtedy vysvetlil, že nemôže a nechce byť členom vlády podriadenej Janukovyčovi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok