Ugandský prezident vetoval zákon trestajúci homosexualitu doživotím

SITA
17.1.2014 13:14

Ugandský prezident Yoweri Museveni v piatok odmietol podpísať kontroverzný zákon, ktorý zavádza až doživotný trest za prejavy homosexuality. Podľa Museveniho existujú aj lepšie spôsoby, ako sa vyrovnať s touto "abnormalitou". Zároveň ale skritizoval homosexuálne správanie, ktoré je podľa neho spôsobené "náhodným plodením".

Ugandský prezident vetoval zákon trestajúci homosexualitu doživotím
SITA

"Kľúčová otázka v tejto debate o homosexualite je, čo spravíme s abnormálnou osobou? Zabijeme ju? Uväzníme ju? Alebo ju skrotíme?" píše prezident v liste adresovanom parlamentu.

Ugandskí poslanci schválili zákon trestajúci homosexualitu doživotným väzením ešte v decembri krátko pred Vianocami. Z legislatívy vypustili pôvodný návrh z roku 2010, podľa ktorého hrozil za homosexualitu trest smrti. Pôvodný návrh zákona vyvolal ostrú kritiku zo strany medzinárodného spoločenstva. Homosexualita je v Ugande zakázaná už teraz. Podľa poslancov však bolo prijatie prísnejšieho zákona nevyhnutné, keďže podľa nich "homosexuáli zo Západu ničia ugandské rodiny a deti navádzajú k homosexuálnemu životnému štýlu".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok