Ukrajinci si pripomenuli kontroverzného Banderu

TASR, TA3
1.1.2014 20:24

Približne 15.000 ľudí sa v Kyjeve zúčastnilo na pochode ulicami mesta pri príležitosti 150. výročia narodenia Stepana Banderu, ktorý ešte stále rozdeľuje ukrajinskú spoločnosť.

Mnohí Ukrajinci zo západu krajiny ho oslavujú ako bojovníka za slobodu, zatiaľ čo milióny ľudí na východe a juhovýchode štátu ho považujú za zradcu boja Sovietskeho zväzu proti okupačnej nemeckej armáde.
Banderova Organizácia ukrajinských nacionalistov (OUN) vyhlásila v roku 1941 nezávislý ukrajinský štát a bojovala proti nemeckým i sovietskym silám. Aj po vojne viedol odpor voči sovietskej vláde na Ukrajine. Moskva ho v neprítomnosti odsúdila na smrť a v októbri 1959 ho v Mníchove zavraždili agenti KGB.
Ukrajinský súd v apríli 2010 zrušil dekrét, ktorým exprezident Viktor Juščenko, niekoľko týždňov pred koncom svojho funkčného obdobia, posmrtne vyznamenal Banderu titulom národného hrdinu

Podľa Centra Simona Wiesenthala sú Banderovi nasledovníci spojení so smrťou tisícok Židov. Veľká časť západnej Ukrajiny patrila pred vojnou Poľsku. Poliaci obviňujú Banderu z vyvraždenia zhruba 100.000 ľudí.
Kyjev bol vyše mesiaca dejiskom rozsiahlych proeurópskych protestov, ktoré vyvolalo rozhodnutie prezidenta Viktora Janukovyča nepodpísať kľúčovú dohodu s Európskou úniou a posilniť vzťahy s Ruskom. Pochod nacionalistov, ktorí sú tiež proeurópski, sa uskutočnil separátne od protestného tábora v centre Kyjeva, informovala agentúra Associated Press.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok