Zatkli údajných páchateľov útoku na ukrajinskú novinárku

TASR, TA3
25.12.2013 22:11

Prominentnú ukrajinskú občiansku aktivistku, 34-ročnú novinárku na voľnej nohe Teťjanu Čornovilovú v noci na stredu prepadli neznámi útočníci a brutálne ju zbili. Podľa novín Ukrajinska Pravda, pre ktorú tiež písala, jej zlomili nos, spôsobili otras mozgu a množstvo pomliaždenín. Novinárku, ktorá sa venovala korupcii na najvyšších miestach, našla policajná hliadka zbitú v kroví neďaleko Kyjeva. Iba zopár hodín predtým zverejnila článok o majetkových pomeroch vysokých vládnych činiteľov

Podľa opozičných aktivistov sa Čornovilová nachádza na jednotke intenzívnej starostlivosti.
Stovky demonštrantov v Kyjeve požadovali dnes rezignáciu ministra vnútra Vitalija Zacharčenka. Niektorí z nich držali fotografie novinárky, ktorá bola jedným zo spoluorganizátorov masových demonštrácií, ktoré už mesiac otriasajú Kyjevom.

Novinárka sa v noci vracala svojím autom domov, keď ju zablokoval športový automobil. Muži, ktorí ním cestovali, jej rozbili na aute zadné sklo a vytiahli ju von, kde ju zbili. Podľa vyjadrenia jej manžela Mykolu Berezového má zlomeniny nosa a tváre.

V článku, ktorý tesne predtým zverejnila, písala o luxusnej predmestskej rezidencii, ktorú si údajne stavia minister Zacharčenko.

Prezident Viktor Janukovyč dnešný útok na novinárku odsúdil a nariadil jeho dôkladné vyšetrenie.
Obavy nad viacerými podobnými útokmi v uplynulých týždňoch vyjadrila aj americká ambasáda v Kyjeve.
Svetový šampión v boxe, vodca opozičnej strany UDAR Vitalij Kličko obvinil úrady, že sa pokúšajú zastrašiť aktivistov opozície a vyzval na celoštátne bojkotovanie vlády. "Chcú paralyzovať ľudí strachom. To sa nestane," citovala ho agentúra Associated Press.

Na Štedrý deň bol v Charkove zbitý a pobodaný organizátor opozičných protestov Dmytro Pylypec.
Šéfka Centra pre občianske slobody, Oleksandra Matvejčuková, povedala, že "ak sú napadaní ľudia, ktorí bránia ľudské práva... už nie je možné hovoriť o demokracii."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok