Nelsona Mandelu uložili do rodinnej hrobky v dedinke Qunu

TA3 TASR
15.12.2013 08:16

Samotný pohreb bol už záležitosťou iba Mandelových najbližších. Obrad otvorila štátna hymna a bol kombináciou štátneho pohrebu a zvyklostí kmeňa Tembu, ku ktorému patrí aj Mandela. Rakva s jeho telom stála pod pódiom, ktoré lemovalo 95 sviečok symbolizujúcich roky, ktoré Mandela strávil na tomto svete.

Desmond Tutu sa napokon zúčastní na Mandelovom pohrebe

Juhoafrický penzionovaný arcibiskup a laureát Nobelovej ceny Desmond Tutu sa v sobotu večer napokon rozhodol zúčastniť na nedeľnom pohrebe bývalého prezidenta Nelsona Mandelu v dedine Qunu. Oznámil to jeho hovorca Roger Friedman.

Hovorca podľa agentúry AP neuviedol dôvody pre zmenu Tutuovho postoja. Ešte v priebehu soboty totiž oznámil, že sa na pohrebe nezúčastní, keďže pre vládu by nebol vítaným hosťom a nechce na poslednú rozlúčku so svojím dlhoročným priateľom "len tak vpadnúť".

"Keby informovali mňa alebo moju kanceláriu, že som tam vítaný, nič na svete by mi nezabránilo v účasti," uviedol Tutu v skoršom písomnom vyhlásení.

Tutu je kritikom súčasnej vlády prezidenta Jacoba Zumu a vedenia vládnuceho Afrického národného kongresu (ANC).

Kým arcibiskupova dcéra Mpho Tutuová vo vyhlásení uviedla, že jej otec nie je v aktívnej kňazskej službe a preto nedostal akreditáciu na pohreb, hovorca juhoafrického prezidenta Mac Maharaj deklaroval, že Tutu je na zozname pozvaných hostí. "Určite je pozvaný. Je to významný človek," ubezpečil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok