Vitalij Kličko ohlásil kandidatúru na post ukrajinského prezidenta

TASR TA3
13.12.2013 08:09

Ukrajinský opozičný líder Vitalij Kličko ohlásil svoje plány kandidovať na post prezidenta, informovala dnes agentúra DPA.

Kličko zverejnil svoje plány kandidovať na post hlavy štátu svojej krajiny vo štvrtok vo večerných hodinách v naživo odvysielanom rozhovore pre nemeckú televíznu stanicu ARD z ukrajinského hlavného mesta Kyjev.

"Budem sa uchádzať o úrad," vyhlásil vodca ukrajinskej opozičnej strany UDAR a majster sveta v boxe ešte pred svojím plánovaným prejavom pre demonštrantov zhromaždených na kyjevskom Námestí nezávislosti.

Kličko dodal, že jeho hlavným cieľom vo funkcii prezidenta bude vytvorenie nových pracovných miest a sociálnych záruk, ako aj eliminovanie korupcie. Prezidentské voľby by sa na Ukrajine mali konať v roku 2015, pripomína DPA.


Masové demonštrácie na Ukrajine prišli po novembrovom rozhodnutí vlády upustiť od dlho očakávanej dohody o asociácii a obchode s Európskou úniou v prospech bližších vzťahov s Ruskom.

Janukovyč navrhol amnestiu pre zadržaných demonštrantov

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč navrhol dnes amnestiu pre všetkých zadržaných účastníkov protivládnych protestov, ktorí čelia obvineniam z trestných činov.

Ponuku amnestie predniesol Janukovyč počas diskusie za okrúhlym stolom o riešení súčasnej politickej krízy na Ukrajine, ktorej sa zúčastnili aj poprední opoziční lídri. Rozhovory boli naživo vysielané prostredníctvom internetu.

Vyhlásenie amnestie pre zadržaných demonštrantov je jednou z kľúčových požiadaviek opozície, ktorá už tri týždne organizuje v Kyjeve masové protesty za odstúpenie prezidenta a vlády. "Malo by dôjsť k amnestii, ktorá by poskytla záruky, že skončí proces konfrontácie," uviedol Janukovyč, ktorého citovala agentúra AP. Opozícia na jeho návrh bezprostredne nereagovala.

Prezident má podľa vlastných slov už dosť "radikálnych činov na oboch stranách ..., zo strany provokatérov i bezpečnostných síl, ktoré sa vždy nesprávali patričným spôsobom". Odmietol pritom opozičné výzvy na odstúpenie vlády; takýto krok by bol podľa neho možný len po vyslovení nedôvery v parlamente.

K napätej situácii na Ukrajine sa dnes vyjadril aj ruský premiér Dmitrij Medvedev. Ukrajinci podľa neho musia prekonať "tektonický zlom" vo vlastnej spoločnosti, ktorý ohrozuje samotnú existenciu ich štátu. Predseda ruskej vlády kritizoval skutočnosť, že na protivládnych protestoch na Ukrajine vystúpili aj európski politici, čím sa podľa neho dopustili "hrubého zasahovania" do vnútorných záležitostí krajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok