Podľa Ftáčnika sa v prvom roku zmenilo fungovanie mesta Bratislava

TA3, TASR
30.11.2011 16:37

Bratislavský primátor Milan Ftáčnik hodnotil svoj prvý rok vo funkcii. Uplynulé obdobie považuje za úspešné. Veľké pozitívum je podľa neho to, že sa v meste otvorene hovorilo o problémoch.

Podľa Ftáčnika sa v prvom roku zmenilo fungovanie mesta Bratislava

Zmenili sme fungovanie mesta Bratislava, otvorene sme hovorili o problémoch a poctivo sme ich riešili. Uviedol to dnes na tlačovej besede primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD) o roku svojho pôsobenia vo funkcii od komunálnych volieb v roku 2010.

Podľa neho sa samospráva otvorila obyvateľom, urobila zásadné kroky v otázke dopravy. Konsoliduje financie, bez čoho nie je možné pristúpiť k rozvojovým programom v nasledujúcich rokoch. Verejný odpočet predloží Ftáčnik Bratislavčanom 8. decembra 2011.

V kľúčových veciach sa našla s mestským zastupiteľstvom (MsZ) zhoda, napríklad v Nosnom systéme MHD, rozpočte mesta či participatívnom rozpočte, povedal Ftáčnik o spolupráci s MsZ, v ktorom prevažuje pravica. O rozpočte mesta na rok 2012 bude primátor informovať verejnosť na budúci týždeň.

Komunálne obligácie nepovažujú poslanci za schodnú cestu, konštatoval Ftáčnik. Mesto sa do projektu obligácií nepustí pre zadlženie Bratislavy, v roku 2012 by mala byť jeho výška 60,4 percenta. "Nemôžeme hazardovať s výškou zadlženosti, chceme ju riešiť. Zatiaľ myšlienku komunálnych obligácií rozpracovávať nebudeme," priblížil primátor s tým, že mesto chce byť v súlade s ústavným zákonom o rozpočtovej zodpovednosti.

"V prípade mestských organizácií, pohrebníctva Marianum a Paming, sa poslanci priklonili k riešeniu, aby sme zrušili Paming a jeho činnosti pričlenili do organizácie Generálny investor Bratislavy," informoval Ftáčnik s tým, že s presunom sú spojené úspory. V súvislosti s mestským pohrebníctvom sú názory transformovať ho na spoločnosť s ručením obmedzeným so 100-percentnou účasťou mesta. K jeho transformácii príde, ak to poslanci podporia, "predkladáme takéto materiály na decembrové zastupiteľstvo", avizoval primátor.

"Pripravujeme podklady pre vypísanie súťaže na plán dopravnej obslužnosti pre Dopravný podnik Bratislava, v rozpočte na rok 2012 sme si na to vyčlenili peniaze," reagoval Ftáčnik na otázku TASR s tým, že plán bude obstaraný v roku 2012 s efektom od roku 2013. V súvislosti so súdnym pojednávaním 5. decembra 2011 so spoločnosťou Henbury Development o zmluvách o Parku kultúry a oddychu povedal, že mesto bude zastupovať jeho právnička a na budúcich pojednávaniach chce mať samospráva právnu kanceláriu. Proces jej výberu sa začal, uzavrel primátor Ftáčnik.

"Na potrebu plánu dopravnej obslužnosti sme upozorňovali už v apríli. Ak by primátor bral naše slová vážne, plán už mohol byť dnes hotový a v roku 2012 mohla verejná doprava fungovať efektívnejšie," reagoval pre TASR predseda mestskej dopravnej komisie Jozef Uhler (SDKÚ-DS).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok