Vraždenie v Stredoafrickej republike pokračuje, pomôcť majú francúzski vojaci

TA3 SITA
7.12.2013 08:44

Len za uplynulé dni zahynulo okolo 300 ľudí. Podľa Červeného kríža je ich oveľa viac. V noci sa nepodarilo objaviť všetkých nezvestných, pátranie pokračuje cez víkend. Násilie pokračuje najmä v okolí metropoly Bangui.

FRANCÚZSKO: Africkí lídri budú hovoriť Stredoafrickej republike

Desiatky afrických lídrov budú v sobotu vo francúzskej metropole Paríž debatovať o kríze v násilím zmietanej Stredoafrickej republike (SAR). Bezpečnostná rada OSN ešte vo štvrtok jednomyseľne podporila vyslanie afrických a francúzskych vojsk do krajiny, kde majú zastaviť šírenie krvavého konfliktu medzi moslimami a kresťanmi. Rezolúcia z dielne Paríža dáva jednoročný mandát Medzinárodnej podpornej misii v Stredoafrickej republike (MISCA), ktorú má po dosiahnutí cieľového stavu tvoriť 3600 afrických a 1200 francúzskych vojakov. Francúzi pritom budú môcť využiť "všetky potrebné prostriedky" na podporu kolegov z afrických krajín.

Kríza v 4,5-miliónovej SAR sa začala v decembri 2012, keď moslimskí povstalci postupne prevzali kontrolu nad viacerými mestami. V januári znepriatelené strany pristúpili na prímerie, no vláda nebola ochotná splniť všetky požiadavky, na čo povstalci zareagovali oznámením, že obnovujú boje. Po následnom ozbrojenom puči Bozizé utiekol do Kamerunu, Africká únia pozastavila krajine členstvo a uvalila na povstaleckých vodcov sankcie. Za nového prezidenta sa následne vyhlásil vodca povstalcov Michel Djotodia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok