Pri rozháňaní demonštrácie použila egyptská polícia slzný plyn a vodné delá

TASR TA3
28.11.2013 22:18

Slzný plyn a vodné delá použili dnes egyptské poriadkové sily proti študentom a podporovateľom zosadeného prezidenta Muhammada Mursího, ktorí sa zišli na protestnom zhromaždení pred univerzitou v Káhire. Informovala o tom agentúra AP.

Pri rozháňaní demonštrácie použila egyptská polícia slzný plyn a vodné delá
SITA

Prívrženci exprezidenta usporiadali zhromaždenie na protest proti prísnemu verdiktu súdu, ktorý včera vymeral vysoké tresty skupine mladých Mursího podporovateliek.

Demonštrácie sú prejavom vzdoru proti nedávno prijatému zákonu, podľa ktorého je trestným činom zhromažďovať sa bez policajného povolenia. Za porušenie zákona hrozia finančné postihy alebo väzenie.

Nový zákon vyvolal vlnu odporu medzi liberálne zmýšľajúcimi občanmi a mládežníckymi skupinami, ako aj medzi prívržencami dočasnej vlády podporovanej armádou. V utorok pri prvom uplatnení nového zákona zatkla polícia desiatky demonštrantov.


Kontroverzný zákon o demonštráciách podpísal dočasný egyptský prezident Adlí Mansúr v nedeľu. Podľa ľudskoprávnych aktivistov zákon výrazne obmedzuje možnosti organizovať spontánne protestné pochody. Napríklad demonštrácie budú musieť byť ohlásené tri pracovné dni vopred, len pre verejné volebné podujatia platí 24-hodinová lehota.


Egyptom
otriasajú nepokoje od 3. júla, keď armáda po mohutných protestoch verejnosti zosadila islamistického prezidenta a vodcu Moslimského bratstva Muhammada Mursího.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok