Uznávanie diplomov z Česka bude bezplatné

TA3 SITA
28.11.2013 18:43

Uznávanie vysokoškolských diplomov z Českej republiky bude na Slovensku bezplatné. Umožní to medzištátna zmluva, ktorú dnes v Prahe podpísal predseda vlády Robert Fico a český premiér Jiří Rusnok.

"Dohoda mimoriadne zľahčuje život všetkým študentom, ktorí získajú vysokoškolské vzdelanie v Českej republike, a naopak, aj študentom, ktorí ho získali na Slovensku," povedal slovenský premiér Fico po podpise Zmluvy medzi Slovenskou republikou a Českou republikou o vzájomnom uznávaní rovnocennosti dokladov o vzdelaní vydávaných v SR a v ČR.

"Je to dobrý krok, ktorý potvrdzuje naše dobré vzťahy," povedal o zmluve český premiér Rusnok. Podľa Fica je to "užitočná zmluva". Kým teraz musia záujemcovia o uznanie diplomu z českej školy platiť takmer stoeurový poplatok, po novom táto povinnosť zanikne. "Odpadajú poplatky, lebo naozaj, pre mnohé rodiny bolo sto eur veľa peňazí, čiže v tomto dochádza k obrovskému posunu," skonštatoval Fico. Pripomenul, že v Čechách študuje približne 24-tisíc slovenských študentov.

Bezplatnosť pri uznávaní diplomov sa však týka len neregulovaných povolaní. Napríklad pri zubároch či advokátoch, čo sú regulované povolania, budú musieť absolventi naďalej platiť, keďže to vyplýva z európskeho práva. Nová bilaterálna zmluva s Českou republikou sa vzťahuje na všetky doklady, ktoré študenti získali v Česku od roku 1993. Premiér Fico na dnešnej pracovnej návšteve nášho západného suseda vystúpi aj na Právnickej fakulte Univerzity Karlovej v Prahe s prednáškou o Slovensku v Európskej únii a bude diskutovať so študentmi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok