Fotografie týždňa: Filipíny zničil tajfún Haiyan

SITA AP TA3
16.11.2013 11:33

Pozrite si náš výber fotografií z Filipín. Jeden z najhorších tajfúnov v dejinách cez víkend na Filipínach spustošil celé mestá. Do krajiny smeruje medzinárodná pomoc zo všetkých kútov sveta.

Fotografie týždňa: Filipíny zničil tajfún Haiyan
SITA

Ľudia môžu prispieť aj do zbierky organizácie Človek v ohrození. Zapojiť sa do zbierky možno prostredníctvom účtu 2666520298/1100, Tatra banka, s textom SOS Filipíny alebo prostredníctvom aplikácie Viamo na telefónne číslo 0907 369 399. Človek v ohrození bude verejnosť o použití finančných príspevkov priebežne informovať na webovej stránke.

Zbierku už vyhlásila aj Slovenská katolícka charita (SKCH). Peniaze zo zbierky dostane partnerská organizácia SKCH Caritas Philippiness. Finančne podporiť verejnú zbierku možno dobrovoľným príspevkom na číslo účtu 4008058424/7500 v ČSOB, variabilný symbol je 206. Názov účtu je Slovenská katolícka charita. Filipínam sa rozhodla pomôcť aj humanitárna organizácia Magna Deti v núdzi, ktorá na Filipíny vysiela svoj tím pracovníkov a zo svojho fondu vyčleňuje 10-tisíc eur na pomoc. Zároveň vyzýva ľudí, aby obetiam tajfúnu pomohli vo forme verejnej zbierky. Verejnosť môže pomôcť ľuďom na Filipínach zaslaním SMS s textom MAGNA na číslo 806, správa má hodnotu tri eurá. Takisto možno poslať finančnú pomoc na účet MAGNA DETI V NÚDZI, číslo účtu 1331793089/1111, banka UniCredit Bank Slovakia a.s. a variabilný symbol 112013.

Pomôcť Filipínam chce aj nadácia Integra, ktorá sa zapojila do humanitárnej pomoci oblastiam zasiahnutým tajfúnom v spolupráci s lokálnym partnerom Food for the Hungry. Priamo na mieste pôsobia tímy záchranárov a profesionálov. Integra vyhlásila verejnú zbierku. Peniaze možno posielať na číslo účtu 262 547 5865/1100 s variabilným symbolom 999.

Zapojil sa aj Slovenský Červený kríž pod názvom „Pomoc pre Filipíny“. Predpokladaný začiatok je 18. november, zbierka by mala trvať do 18. decembra. SČK číslo účtu zverejní po doručení rozhodnutia rezortu vnútra o udelení povolenia.

Slovensko už ostrovnému štátu poskytlo finančnú pomoc 20-tisíc eur.

Haiyan z ISS (SITA).jpg

Tento obrázok zobrazuje tajfún tak ako ho videl americká astronautka Karen L. Nybergová z vesmírnej stanice ISS 9. novembra. Haiyan bol podľa meteorológov najsilnejším svetovým tajfúnom, ktorý kedy zasiahol pevninu. Tajfún sprevádzal vietor s rýchlosťou viac než 300 kilometrov za hodinu. Doteraz najsilnejšou tropickou búrkou bol hurikán Camille, ktorý sa v roku 1969 prehnal štátom Mississippi v USA. Filipíny zažili doteraz najsilnejší tajfún Bopha v roku 2012, ktorý na ostrove Mindanao zabil asi 2000 ľudí. (AP Photo/NASA, Karen L. Nyberg)

od Grešša (SITA).jpg

Letecký záber ukazuje zdemolovaná krajinu v meste Tacloban. Bývalo tu 220-tisíc obyvateľov. Tisícky z nich sú mŕtvi a nezvestní. Silný vietor totiž zdvihol vodu na pobreží a päťmetrové vlny s plnou silou zdemolovali celé mesto. (AP Photo/Bullit Marquez)

Haiyan trosky (SITA).jpg

Tacloban sa stal mestom duchov. Ľudia bezmocne hľadali svojich blízkych alebo zvyšky potravy. Zostali len trosky, z ktorých sa snažili tí, ktorí prežili, postaviť si provizórne prístrešky. Nastal problém s vodou, potravou, elektrina nefunguje. (AP Photo/Bullit Marquez)

Tacloban (SITA).jpg

Záchranári už nachádzali len mŕtve telá, ktoré vyplavilo more. Napriek tomu, že úrady nariadili evakuáciu ešte pred príchodom tajfúnu, ktorý mal 600-kilometrové frontové pásmo, obete sú značné. Ich počet nie je ani teraz definitívny. (AP Photo/David Guttenfelder)

MacArthur (SITA).jpg

Filipíny boli pôvodne americkým územím, nezávislosť získali až po druhej svetovej vojne. Súsošie znázorňujúce generála Douglasa MacArthura, ktorý viedol spojencov proti Japoncom, nevydržalo nápor vĺn. USA však nezabudli na svoju bývalú kolóniu. Po tajfúne poslali humanitárnu pomoc a lietadlovú loď USS George Washington s 5 000-člennou posádkou. (AP Photo/Aaron Favila)

Tacloban 2 (SITA).jpg

V meste Tacloban nie je už ani elektrina. Približne šesť týždňov bude trvať obnovenie dodávok elektrickej energie do niektorých najviac postihnutých miest vo filipínskej provincii Leyte. Minister energetiky povedal, že najproblematickejšie je mesto Tacloban, kde budú musieť úrady najprv opätovne nastoliť poriadok a až potom začať stavať stĺpy elektrického vedenia. Filipínsky predstaviteľ ďalej konštatoval, že práce komplikujú ozbrojené skupiny, ktoré po prírodnej katastrofe začali rabovať. (AP Photo/David Guttenfelder)

pomoc (SITA).jpg

Filipínsky vojak rozdáva chlieb ľuďom, ktorí prežili silný tajfún. Hneď ako to bolo možné sa rozbehla pomoc samotnej vlády i okolitých krajín. OSN priznalo, že jej reakcia na ničivý tajfún na Filipínach bola príliš pomalá a niektoré postihnuté oblasti boli aj šesť dní po katastrofe bez pomoci. Všetci, ktorí sa snažili o dodanie pomoci totiž narazili na logistické problémy. Zúfalí ľudia dokonca rabujú sklady s ryžou. (AP Photo/Dita Alangkara)

masový hrob (SITA).jpg

Na uliciach najviac zasiahnutého mesta Tacloban na ostrove Leyte stále ležia mŕtve telá, ktoré postupne pochovávajú do hromadných hrobov. Koľko obetí priniesol tajfún nie je stále jasné. Pôvodne sa hovorilo o čísle 10 000, ale podľa posledných údajov filipínskej vlády zomrelo o polovicu menej ľudí. (AP Photo/Aaron Favila)

Guiuan (SITA).jpg

Tí, ktorí prežili, čakajú na hlavnej ulici a vyzerajú nákladné autá s pomocou. USA prisľúbili 20 miliónov dolárov v okamžitej pomoci, Británia vyčlenila na pomoc Filipínam asi 16 miliónov dolárov a Austrália skoro 10 miliónov. Európska komisia zatiaľ vyčlenila na urgentnú pomoc štyri milióny dolárov (tri mil. eur). (AP Photo/Dita Alangkara)

Philippines_Typhoon-2074da29b398459484116f0aae28d873.JPEG

Tajfún Haiyan zasiahol s plnou silou aj mesto Tanawan v centrálnych Filipínach. Následky vyčíňania tajfúnu pocítilo odhadom 10 miliónov ľudí – čo je viac ako 10 percent filipínskej populácie. (AP Photo/Wally Santana)

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok