EÚ dala Ukrajine ultimátum na prepustenie Tymošenkovej

SITA
7.11.2013 21:43

Dvojica vyslancov Európskej únie, ktorí v stredu pricestovali na Ukrajinu, dali tamojšiemu parlamentu týždňovú lehotu na schválenie legislatívy umožňujúcej prepustenie bývalej premiéry Julie Tymošenkovej odsúdenej za zneužitie právomocí.

EÚ dala Ukrajine ultimátum na prepustenie Tymošenkovej

Vo štvrtok o tom informovala hovorkyňa popredného predstaviteľa ukrajinskej opozície a Tymošenkovej spojenca Arsenija Jacenjuka. Parlament podľa nej musí ultimátum dodržať, ak nechce Kyjev pripraviť o možnosť podpísať rozhodujúcu zmluvu o zblížení s EÚ.

Legislatíva, ktorú poľský exprezident Aleksander Kwaśniewski a niekdajší predseda Európskeho parlamentu Pat Cox požadujú prijať do budúcej stredy, má Tymošenkovej umožniť vycestovať na liečenie do Nemecka, uviedla Oľha Lappová.

Predstavitelia EÚ podmieňujú podpis asociačnej dohody a dohody o voľnom obchode s Ukrajinou prepustením Tymošenkovej, ktorej uväznenie považujú za politicky motivované. Slávnostný akt sa má pritom uskutočniť už koncom novembra v rámci summitu vo Vilniuse.

Vyslanci sa majú počas pobytu na Ukrajine stretnúť aj so samotnou Tymošenkovou, ktorá sa vzhľadom na ťažkosti s chrbticou nachádza vo väzenskej nemocnici. Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč už dávnejšie vyhlásil, že svojej politickej súperke umožní vycestovať na liečenie do zahraničia, nemieni jej však udeliť milosť.

Expremiérke súd v roku 2011 udelil sedemročný trest za zneužitie premiérskych právomocí, momentálne však čelí ďalším obvineniam, ktoré sa týkajú sprenevery a daňových únikov, ale aj údajného podielu na vražde vplyvného podnikateľa a politika Jevhena Ščerbaňa. Európska únia ukrajinské orgány obviňuje z uplatňovania selektívnej spravodlivosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok