Manning chce milosť od Obamu a žiť ako žena

TA3 SITA
22.8.2013 12:39

Dokumenty som vynášal z lásky k svojej vlasti a z obavy o svoju krajinu. To je jedna z viet, ktoré odsúdený vojak Bradley Manning adresuje prezidentovi Barackovi Obamovi vo svojej žiadosti o milosť.

Bradley Manning, ktorého v stredu súd poslal na 35 rokov do väzenia za únik tajných dokumentov, sa považuje za ženu a chce preto vystupovať pod novým menom Chelsea Manningová. Čerstvý odsúdenec to uviedol vo vyhlásení, ktoré vo štvrtok prečítali v prítomnosti jeho advokáta Davida Coombsa vo vysielaní televíznej stanice NBC. Dvadsaťpäťročný Manning podľa Coombsa zámerne čakal s priznaním až do skončenia svojho procesu, aby neodvádzal pozornosť od jeho podstaty. Už počas neho však zazneli tvrdenia, že počas pôsobenia v Iraku musel zápasiť s "homosexualitou".

"Keďže vstupujem do novej etapy môjho života, chcem, aby všetci poznali moje skutočné ja," uvádza sa v zverejnenom vyhlásení. "Som Chelsea Manningová, som žena... Vzhľadom na to, ako sa cítim a ako som sa cítila už od detstva, chcem čo najskôr začať s hormonálnou terapiou." Doterajší muž však už teraz žiada svoje okolie, aby sa o ňom zmieňovalo pod novým menom a používalo zámená ženského rodu.

manning.jpg

Manning oblečený ako žena na fotke z roku 2010. (AP Photo/U.S. Army, File)

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok