Výnosy z talianskych dlhopisov sa stabilizovali

TA3, SITA
10.11.2011 12:25

Výnosy z desaťročných štátnych cenných papierov Talianska sa znížili o 10 bázických bodov na úroveň 7,16 %.

Výnosy z talianskych vládnych dlhopisov sa vo štvrtok stabilizovali nad úrovňou 7 % vzhľadom na známky toho, že politická neistota v krajine sa zmierňuje. Vysokopostavený predstaviteľ strany premiéra Silvia Berlusconiho povedal, že predseda vlády diskutuje o možnosti, že sa vytvorí vláda národnej jednoty a následne sa vyhlásia predčasné voľby. Ešte v stredu Berlusconi uprednostňoval vyhlásenie volieb pred vytvorením dočasnej vlády, čo znamenalo, že hrozí dlhotrvajúce obdobie nestability. Vo štvrtok sa výnosy z desaťročných štátnych cenných papierov Talianska znížili o 10 bázických bodov na úroveň 7,16 %. Výnosy z dvojročných dlhopisov klesli pod úroveň výnosov z desaťročných štátnych cenných papierov. Obchodníci uviedli, že Európska centrálna banka vo štvrtok pokračuje v nákupoch talianskych dlhopisov.

V stredu sa výnosy z dvojročných talianskych vládnych dlhopisov prvýkrát od zavedenia eura dostali vyššie ako výnosy z desaťročných štátnych cenných papierov Talianska. Tento pohyb pripomínal podobnú inverziu výnosov z portugalských, gréckych a írskych dlhopisov pred tým, ako tieto krajiny museli požiadať o medzinárodnú pomoc.

O problémoch Talianska sme sa rozprávali s analytikom INESS Jurajom Karpišom. Reč bola aj o možných následkoch pre Slovensko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok