Dzurinda povolá veľvyslanca Dubčeka z Etiópie na konzultácie do Bratislavy

TASR, foto: TASR
10.11.2011 11:01

Minister zahraničných vecí SR Mikuláš Dzurinda v súvislosti so zatknutím slovenského veľvyslanca Milana Dubčeka v Addis Abebe povolá diplomata na konzultácie do Bratislavy.

Na Slovensku zostane dovtedy, pokiaľ Etiópia neurobí to, čo sa od nej očakáva v diplomatickej praxi a medzinárodných štandardoch. Teda sa ospravedlnení a poskytne dostatočné garancie, že sa nič také nebude opakovať nielen voči SR, ale aj inej členskej krajine EÚ. Na dnešnej mimoriadnej tlačovej konferencii to uviedol Dzurinda.

Zatknutie Dubčeka označil za bezprecedentné a ničím neodôvodnené konanie etiópskych orgánov, ktoré je v príkrom rozpore s medzinárodným právom. Podľa neho to je v diplomatickej praxi výnimočné a ojedinelé. Táto udalosť vyvolala znepokojenie aj medzi členskými štátmi EÚ. V Addis Abebe sa v tejto súvislosti uskutočnilo v stredu (9.11.) stretnutie vedúcich zastupiteľských úradov európskej dvadsaťsedmičky.

Hoci Slovensko nemá z Etiópie do dnešného dňa žiadnu odpoveď, Dzurinda sa už s Dubčekom rozprával. Ten mu oznámil, že sobotné (5.11.) ráno strávil asi desať minút jazdy autom od svojej rezidencie na prechádzke, pričom si nie je vedomý žiadneho svojho protiprávneho konania. "Nech by bol urobil čokoľvek, neprichádza do úvahy, aby bol veľvyslanec suverénneho štátu daný do väzenia. Trávil svoj sobotný program normálnym obvyklým spôsobom," pripomenul šéf slovenskej diplomacie. Nemá informácie o tom, že by Dubčeka etiópska strana z niečoho obvinila.

Veľvyslanca zadržali v sobotu bez bližšieho vysvetlenia a bez informovania SR. V pondelok 7. novembra ráno slovenský zastupiteľský úrad informoval ministerstvo, že Dubček nebol dve noci v rezidencii. Následne MZV podniklo všetky diplomatické kroky a úsilie, ktorých výsledkom bolo, že Dubčeka v pondelok večer stredoeurópskeho času prepustili.

Pozrite si tlačovú besedu ministra zahraničných vecí Mikuláša Dzurindu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok