Slovenský trh osobných počítačov pokračuje v prepade

SITA
11.8.2013 14:01

Slovenský trh osobných počítačov sa pri porovnaní počtu novo dodaných kusov v druhom kvartáli roku 2013 prepadol medziročne o 28,2 %, informovala analytická spoločnosť IDC.

Slovenský trh osobných počítačov pokračuje v prepade

Slovenský trh osobných počítačov sa pri porovnaní počtu novo dodaných kusov v druhom kvartáli roku 2013 prepadol medziročne o 28,2 %. Informovala o tom analytická spoločnosť IDC. Celkovo výrobcovia dodali na trh takmer 53 tis. počítačov, z toho notebooky predstavovali iba 53,3 %, čo je najnižší podiel od roku 2007. Prepad zaevidoval ako trh stolných počítačov, tak aj trh notebookov, ktorý sa prepadol dokonca o 39,9 %. Pri oboch trhoch pritom ide už o štvrtý pokles v rade.

Analytik spoločnosti IDC Petr Švagrovský za jednu z hlavných príčin prepadu považuje príliš vysoký stav zásob v distribučnej sieti, ktorá tak nebola schopná prijať ďalšie objemy. Za ďalší dôvod poklesu označil "zdržanlivú adopciu Windows 8 spotrebiteľmi", za čo podľa neho môže "nedostatočná komunikácia veľkolepých zmien". Pod prepad sa podľa neho tiež podpísala skutočnosť, že zákazníci nakupovali módne tablety a nemali dôvod ku kúpe nového PC.

Ako ďalej uviedla IDC, najväčší počet osobných počítačov dodala spoločnosť HP, ktorá slovenskému trhu PC vládne nepretržite už dva roky. Spoločnosť HP zostáva podľa IDC dlhodobou jednotkou aj na trhu stolných počítačov. Druhú priečku na trhu osobných počítačov obsadila prvýkrát spoločnosť Lenovo, ktorá zároveň po prvý raz obsadila prvé miesto v segmente notebookov. Tretia sa umiestnila spoločnosť Acer.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok