Sýrska vláda poprela správy o útoku na Asadovu kolónu áut

TASR
8.8.2013 10:29

Sýrsky minister informácií Umrán Zuabí poprel dnes správy opozície o tom, že rakety vystrelené povstalcami zasiahli kolónu áut prezidenta Bašára Asada, keď smeroval na modlitby do mešity v Damasku. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Sýrska vláda poprela správy o útoku na Asadovu kolónu áut
SITA

"Tieto správy sú úplne nepravdivé," povedal Zuabí pre sýrsku štátnu televíziu.

Sýrski povstalci predtým oznámili, že raketovou paľbou zasiahli skoro ráno kolónu vozidiel prezidenta Asada, keď sa viezol do damaskej mešity na modlitby pri príležitosti moslimského trojdňového sviatku íd al-fitr, ktorý sa slávi po skončení posvätného pôstneho mesiaca ramadán. Štátna televízia však odvysielala zábery z mešity, kde sa prezident Asad úplne bez zranení modlí vedľa veľkého muftiho.

Povstalecká brigáda Tahrír aš-Šám, oddiel Slobodnej sýrskej armády, vo vyhlásení uviedla: "Po prieskume a zistení času i trasy Asadovej kolóny vozidiel zasiahla oblasť delostrelecká paľba. Modlíme sa k Bohu a čakáme na správy z bojiska o výsledkoch (útoku)."


Po tomto oznámení sýrska štátna televízia odvysielala zábery, ktoré podľa titulkov zachytávali Asada, ako sa modlí v mešite Anas bin Málik v damaskej luxusnej štvrti Malkí, kde sa nachádza aj jeho rezidencia.

Islám al-Lúš z inej povstaleckej protivládnej skupiny Liwá al-Islám, známej aj pod názvom Islamská brigáda, pre Reuters povedal, že povstalci vypálili rakety, ktoré zasiahli Asadovu kolónu, keď prezident smeroval na modlitby v mešite. "Asad nebol zasiahnutý, ale podľa informácií, ktoré sme získali od zdrojov režimu, došlo k obetiam v jeho sprievode," povedal al-Lúš.

Ďalší aktivisti takisto hlásili, že na štvrť Malkí, uzavretú bezpečnostnými silami, boli vystrelené rakety. Na túto časť metropoly útočili opozičné sily počas sýrskeho konfliktu len zriedkakedy, uviedla agentúra AP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok