Česká snemovňa nevyslovila dôveru vláde Jiřího Rusnoka

TASR TA3
7.8.2013 21:34

Vláda premiéra Jiřího Rusnoka nezískala dnes dôveru na pôde Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR v Prahe. Za vyslovenie dôvery hlasovalo 93 zákonodarcov, proti ich bolo 100. Informuje o tom spravodajská televízia ČT24.

Výsledok hlasovania potvrdil následne aj jeden z overovateľov, poslanec Marek Benda. Poslanci pristúpili k menovitému hlasovaniu o návrhu uznesenia na vyslovenie dôvery vláde premiéra Jiřího Rusnoka po emotívnej rozprave, ktorá trvala niekoľko hodín a po tom, čo sa už objavili relevantné informácie o rozpade údajnej väčšiny 101 hlasov bývalej koalície.

Poslanci Tomáš Úlehla a Jan Florián (obaja ODS) naozaj opustili rokovaciu sieň pred samotným hlasovaním, podobne ako líderka LIDEM Karolína Peake, ktorá ich nasledovala. Znemožnili tak zachovanie údajnej väčšiny bývalej stredopravej koalície ODS-TOP 09-LIDEM.

Už predtým, krátko pred otvorením hlasovania podpredseda TOP 09 Miroslav Kalousek naznačil, že jeho strana príde s návrhom zvolať mimoriadnu schôdzu snemovne kvôli jej rozpusteniu, ak sa nepotvrdí deklarovaná väčšina bývalej koalície.

Tento zámer potvrdil po oznámení výsledkov šéf parlamentnej frakcie TOP 09 a Starostové Petr Gazdík.
Vedenie českého parlamentu bude o ďalšom postupe rokovať už vo štvrtok ráno.

Rusnok: Je to čestná prehra, demisiu podáme v najbližších dňoch

Za "veľmi čestnú prehru" označil predseda vlády ČR Jiří Rusnok výsledok dnešného hlasovania Poslaneckej snemovne, v ktorom jeho kabinet nedostal dôveru.

Na mimoriadnom brífingu, ktorý sprostredkovala spravodajská televízia ČT24 krátko po skončení parlamentnej schôdze, premiér povedal, že napriek tomu vníma výsledok ako priaznivý pre ďalší vývoj vnútropolitickej situácie v krajine, pretože zrejme prispeje k rýchlemu vypísaniu predčasných volieb.

Rusnok súčasne potvrdil, že jeho vláda podá v najbližších dňoch demisiu do rúk prezidenta ČR Miloša Zemana, ktorý rozhodne o ďalšom postupe.

Vzhľadom na vyhlásenia väčšiny predstaviteľov relevantných politických strán, ktoré chcú hlasovať za rozpustenie snemovne, čakajú ČR zrejme už v priebehu jesene predčasné parlamentné voľby.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok