J. Sokol: Som čestný človek, ktorý nemá osobný majetok

SITA, foto: ČTK
9.11.2011 11:24

Bývalý arcibiskup Ján Sokol dnes na súde opäť vysvetľoval okolnosti predaja cirkevných pozemkov spred desiatich rokov pre Tesco v Bratislave. Podľa neho bol príjem z predaja riadne zdanený, zaúčtovaný a cirkev neplatila nikomu žiadnu províziu.

J. Sokol: Som čestný človek, ktorý nemá osobný majetok

Cirkev dostala za pozemky po zdanení približne 263 miliónov slovenských korún. Sokol zároveň vyhlásil, že je čestný človek, ktorý nemal a ani nemá žiaden osobný majetok.Sokol zažaloval vydavateľstvo časopisu .týždeň za sériu článkov uverejnených v roku 2009, podľa ktorých mal ako arcibiskup previesť čiastku 500 miliónov slovenských korún získaných z predaja pozemkov na účet Štefana Náhlika, podľa .týždňa bývalého agenta ŠtB.

Sokol prevod takejto čiastky od začiatku procesu popiera. Takouto transakciou sa podľa všetkého nezaoberala ani finančná polícia, jej bývalý trnavský riaditeľ Jaroslav Plunár si dnes v súvislosti so Sokolom spomenul len na prípad, keď sa niekto pokúsil ukradnúť z dolárového účtu arcibiskupského úradu čiastku v prepočte 55 miliónov korún. Z doteraz prezentovaných dokumentov vyplýva, že cirkev za pozemky v Bratislave nedostala 500 miliónov korún, ale približne len polovicu z tejto sumy.

Súd nemôže v tejto kauze vypočuť Štefana Náhlika, pretože nevie, kde býva. Podľa niektorých indícií žije v Kanade, kanadské veľvyslanectvo však súdu v tomto smere žiadne informácie neposkytne. Sokol za uverejnenie nepravdivých informácií o jeho osobe žiada od vydavateľa .týždňa ospravedlnenie a odškodné 50 tisíc eur. Pojednávanie bude pokračovať koncom novembra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok