Egyptský premiér získal právomoc nariadiť armáde zatýkanie civilistov

TASR
28.7.2013 19:00

Dočasný egyptský prezident Adlí Mansúr udelil dnes ministerskému predsedovi Házimovi Babláwímu právomoc nariadiť príslušníkom bezpečnostných zložiek zatýkanie civilistov. Stalo sa tak po víkende plnom násilností medzi prívržencami armádou zosadeného islamistického prezidenta Muhammada Mursího a bezpečnostnými zložkami.

Egyptský premiér získal právomoc nariadiť armáde zatýkanie civilistov
SITA

Vládni úradníci tvrdia, že rozhodnutie môže byť predohrou k rozhodujúcemu zákroku proti Mursího priaznivcom alebo jeho odporcom, ktorí stupňujú svoje útoky proti bezpečnostným silám na Sinajskom polostrove.

Mansúrom podpísaný výnos zverejnil dnes vládny vestník. Ako spresnil vládny denník al-Ahram, Babláwí môže na základe prezidentského výnosu zrušiť aj akýkoľvek súdny verdikt, s výnimkou trestu za vraždu, ktorý vynesie súdny tribunál v prechodnom období.

Počet obetí potýčok medzi Mursího sympatizantmi a bezpečnostnými zložkami medzičasom stúpol na 73. Demonštranti pritom chcú vytrvať v protestoch.

Úrady dnes informovali, že v najnovších zrážkach medzi Mursího prívržencami a odporcami prišli dnes o život najmenej dvaja ľudia a ďalších 40 ich bolo zranených.

Dejiskom najprudších nepokojov bolo mesto Port Said, kde sa dnes konal pohreb sympatizanta panarabského hnutia Moslimské bratstvo. Išlo o jednu z desiatky obetí sobotňajších potýčok v Káhire medzi Mursího táborom a políciou. Nepokoje dnes hlásili aj z južnej časti Káhiry, kde demonštranti zničili viacero obchodov a áut.

Armáda a jej prívrženci obviňujú Mursího a Moslimské bratstvo z podnecovania násilností v krajine. Bratstvo vyzvalo svojich sympatizantov, aby pokračovali v protestoch až do chvíle, keď sa Mursí znova ujme moci.
Armádou zosadený líder čelí obvineniam zo sprisahania s islamistickým hnutím Hamas počas revolúcie v roku 2011, ktorá zvrhla dlhoročného prezidenta Husního Mubaraka.

V súvislosti so situáciou v Egypte vyjadrili už znepokojenie viaceré západné štáty. Komisárka OSN pre ľudské práva Navi Pillayová násilnosti odmietla a vyjadrila poľutovanie, že Egypt nevypočul výzvy na zdržanlivosť, keďže "za posledný mesiac v Káhire i ďalších mestách prišlo o život viac ako 150 ľudí". Pillayová vyslovila obavy o ďalší osud Egypta v prípade, že armáda a ďalšie bezpečnostné zložky, ako aj časť demonštrantov, budú "pokračovať v takom konfrontačnom a agresívnom prístupe".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok