Nemca z leteckej základne Ramstein obvinili zo špionáže za krádež hesiel NATO

TASR
17.7.2013 20:07

Šesťdesiatjedenročný Nemec, civilný zamestnanec NATO, sa dnes zodpovedal pred súdom v Koblenzi zo špionáže za to, že si stiahol prísne tajné dáta, ktoré by umožnili hackerom prelomiť počítačovú ochranu počítačových systémov aliancie.

Nemca z leteckej základne Ramstein obvinili zo špionáže za krádež hesiel NATO
SITA

Muž, ktorého meno médiá v súlade so zákonom nezverejnili, pracoval ako civilista na vojenskej leteckej základni Ramstein v Nemecku - najväčšom americkom vojenskom letisku v západnej Európe.

Na dnešnom otvorení procesu vyhlásil, že neurobil nič zlého a je presvedčený o svojej nevine.

Spolkový prokurátor Lienhard Weiss povedal krajinskému súdu v Koblenzi, že podľa jeho presvedčenia muž mal v úmysle odovzdať stiahnuté dáta niekomu inému.


Obvinený vypovedal, že dáta si stiahol v marci 2012, aby upozornil na zraniteľnosť počítačovej siete. Podľa obžaloby oklamal pracovníka ochranky a zobral si domov utajované údaje s tým, že ich ponúkne na predaj, keď o štyri mesiace pôjde na dôchodok po vyše 30 rokoch práce pre NATO.


Prokuratúra uviedla, že jeho druhý pokus o odcudzenie zložiek o niekoľko mesiacov neskôr zlyhal.


Odcudzené dáta obsahovali heslá pre počítačové systémy a vojenské cvičenia. Odhalili by štruktúru počítačových systémov NATO a umožnili prístup k "niekoľkým počítačovým systémom" aliancie, citovala obžalobu agentúra DPA.


Muž však tvrdil, že nezískal "skutočné heslá", pretože nevyhovovali požiadavkám NATO, ale pravdepodobne iba predvolené heslá, ktoré sa dajú okamžite zmeniť pri nastavení počítača pre bezpečnostný sektor.

Obvinenému, ktorého zatkli vlani v auguste, hrozí v prípade uznania vinným trest do desať rokov väzenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok