Afgánsky vojak, ktorý zastrelil Slováka, utiekol

ČTK, TA3, TASR
15.7.2013 08:56

Afgánsky vojak uväznený minulý týždeň za to, že zastrelil svojho slovenského kolegu, utiekol. K úteku mu pomohol afgánsky komplic. Informácie uviedla miestna armáda, ktorú citovala agentúra DPA.

Útek vyvoláva nové pochybnosti o schopnosti a profesionalite afganskej armády zaisťovať bezpečnosť v krajine, keď zvyšných 100.000 zahraničných príslušníkov odíde v roku 2014 z Afganistanu.

Afganského vojaka zatkli minulý týždeň v utorok 9. júla hneď po tom, ako spustil streľbu na slovenských vojakov slúžiacich v jednotkách NATO. Slovák Daniel Kavuliak zahynul a šesť ďalších vojakov utrpelo zranenia na vojenskej základni v juhoafganskej provincii Kandahár. Dvaja zo zranených sú vo vážnom stave.

Vrchný veliteľ afganskej armády, generál Abdul Hamíd, oznámil médiám, že príslušník afganskej armády, ktorý minulý týždeň strieľal na slovenských vojakov, ušiel z väzby. Zadržiavaný vojak ušiel v nedeľu.

Generál dodal, že ďalší vojak, ktorý strážil jeho väzenskú celu, mu pomáhal pri úteku a takisto ušiel.
Dvojici sa podarilo vykĺznuť zo základne, keď predstierali, že zadržiavaný páchateľ je chorý a treba ho doviesť do vojenskej nemocnice.

Hnutie Taliban vyhlásilo, že strelec, ktorého označilo menom Isanulláh, patrí k Talibanu a kolega vojak mu pomohol ujsť. Informáciu priniesol web gulftoday.ae.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok