Snowdenovi otvárajú dvere latinskoamerické krajiny

TA3, TASR
6.7.2013 07:41

Venezuela mu oficiálne ponúkla azyl a túto možnosť naznačila aj Nikaragua i Bolívia. Či sú súčasťou ponuky aj nejaké podmienky pre bývalého spolupracovníka amerických tajných služieb, zatiaľ nie je známe. Washington to odmietol komentovať.

Venezuelský prezident Nicolas Maduro v piatok povedal, že sa rozhodol ponúknuť azyl bývalému spolupracovníkovi amerických tajných služieb Edwardovi Snowdenovi, ktorý oň žiadal niekoľko krajín v snahe uniknúť svojmu zadržaniu Američanmi. Citovala ho agentúra Reuters
"Rozhodol som sa ponúknuť humanitárny azyl mladému Američanovi, Edwardovi Snowdenovi, aby mohol prísť a žiť vo vlasti (Simona) Bolívara a (Huga) Cháveza, ďaleko od imperialistického severoamerického prenasledovania," oznámil Maduro v priamom televíznom prenose počas prehliadky na Deň nezávislosti Venezuely.

Azyl zvažuje aj Nikaragua

Snowden sa podľa všetkého nachádza v tranzitnej oblasti moskovského letiska Šeremeťjevo.
Aj nikaragujský prezident Daniel Ortega v piatok povedal, že dostal žiadosť o azyl od Snowdena a vyhovie jej, "ak to okolnosti umožnia". "Sme otvorená krajina, rešpektujeme právo na azyl a je jasné, že ak to okolnosti umožnia, radi prijmeme Snowdena a poskytneme mu azyl v Nikarague," povedal Ortega v prejave v hlavnom nikaragujskom meste Manague. "Máme zvrchované právo pomôcť človeku, ktorý cítil ľútosť, keď zistil, ako USA využívali technológiu, aby špehovali celý svet a osobitne svojich európskych spojencov," dodal.
Spojenec venezuelského prezidenta Nicolasa Madura nerozviedol aké podmienky by mu umožnili ponúknuť azyl Snowdenovi, ktorý sa dostal do centra diplomatickej búrky po tom, ako minulý mesiac odhalil tajný americký program sledovania počítačovej a telefonickej komunikácie.
Chudobná Nikaragua patrí do bloku ľavicových krajín Latinskej Ameriky a dostáva významnú finančnú pomoc od Venezuely. Ortega bol verným stúpencom zosnulého venezuelského prezidenta Huga Cháveza. jeho nástupca Maduro vyjadril počas návštevy Moskvy Snowdenovi svoje sympatie a označil ho za obhajcu ľudských práv.
Island sa v piatok stal ďalšou krajinou, ktorá neposkytla Američanovi azyl. Parlament odhlasoval, že sa jeho žiadosťou nebude zaoberať pred letnou prestávkou.
WikiLeaks oznámili, že Snowden požiadal o azyl v ďalších šiestich krajinách, ich mená však neuviedli, čo zdôvodnili "pokusmi USA zasahovať" do rozhodovania týchto krajín.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok