Kríza v Egypte: Armáda zadržala vodcu Moslimského bratstva

TASR SITA TA3
4.7.2013 07:24

Egyptská vojenská polícia vo štvrtok zadržala najvyššieho vodcu panislamského hnutia Moslimské bratstvo Muhammada Badíu pre podozrenie z podnecovania k zabíjaniu demonštrantov.

Kríza v Egypte: Armáda zadržala vodcu Moslimského bratstva
SITA

Armáda zadržala vodcu Moslimského bratstva

Egyptská vojenská polícia vo štvrtok zadržala najvyššieho vodcu panislamského hnutia Moslimské bratstvo Muhammada Badíu pre podozrenie z "podnecovania k zabíjaniu demonštrantov". Tlačovú agentúru AFP o tom informovali nemenované zdroje z prostredia bezpečnostných síl a súdnictva, podľa ktorých ide o súčasť zásahu proti vedeniu vplyvnej organizácie po stredajšom zosadení prezidenta Muhammada Mursího.

Toho vynieslo k moci práve Moslimské bratstvo, ktoré bolo počas predošlého režimu Husního Mubaraka v Egypte zakázané. Podľa zdrojov AFP 69-ročného Badíu zatkli v meste Marsá Matrúh na severozápade krajiny. Ďalších vysokopostavených zástupcov hnutia vrátane Mursího by mali začať v pondelok vypočúvať v súvislosti s obvineniami z "urážky súdnictva".

Islamistická koalícia vyzvala na demonštrácie proti prevratu

Egyptská islamistická koalícia vedená Moslimským bratstvom vyzvala dnes obyvateľov krajiny, aby v piatok demonštrovali po celej krajine proti vojenskému prevratu, ktorý zosadil zvoleného prezidenta Muhammada Mursího. Nazvala to "Piatok odmietnutia", informovala tlačová agentúra Reuters.

Národná koalícia na podporu legitímnosti "vyzýva egyptský ľud, aby prevzal ulice a pokojne sa mobilizoval" po piatkových modlitbách. Cieľom je "povedať 'Nie' armádnym zatýkaniam a 'Nie' vojenskému prevratu".

Výzvu zverejnili na tlačovej konferencii v mešite na predmestí Káhiry, kde Mursího prívrženci už od minulého týždňa organizujú okupačný protest. Oblasť v stredu obkľúčili vojaci s obrnenými vozidlami, keď Mursího armáda zosadila. Dosiaľ však ozbrojené sily voči protestujúcim nezasiahli, dodáva Reuters.

Dočasný prezident vyzval Moslimské bratstvo na účasť na živote krajiny

Dočasný egyptský prezident Adlí Mansúr vyzval dnes Moslimské bratstvo, aby sa zúčastnilo na širokom národnom dialógu, hoci úrady zatkli jeho čelných predstaviteľov vrátane šéfa islamistického hnutia. Informovala o tom agentúra DPA.

"Moslimské bratstvo je pozvané, aby sa zúčastňovalo na politickom živote, a nebude vylúčené. Ak pozvanie príjmu, sú vítaní," povedal Mansúr.

Egyptská islamistická koalícia vedená Moslimským bratstvom vyzvala dnes obyvateľov krajiny, aby v piatok demonštrovali po celej krajine proti vojenskému prevratu, ktorý zosadil zvoleného prezidenta Muhammada Mursího. Nazvala to "Piatok odmietnutia".

O tom či je Egypt bezpečný pre dovolenkárov sme sa rozprávali so S. Mackom

Armáda potvrdila, že zadržiava Mursího

Hovorca Moslimského bratstva spresnil, že spolu s Mursím bol zadržaný aj jeho hlavný poradca pre národnú bezpečnosť Issám al-Haddád. Obaja sú na neznámom mieste, uviedol Aríf. Podľa nemenovaného bezpečnostného zdroja sa obaja nachádzajú v objekte vojenskej rozviedky.

Egyptské bezpečnostné sily zatkli aj vodcu politickej strany hnutia Moslimské bratstvo, predsedu hnutia, ako aj jedného z jeho podpredsedov.

Predsedu Strany slobody a spravodlivosti Saada al-Katatního, predsedu Moslimského bratstva Muhammada Badíju a jedného z dvoch podpredsedov hnutia Rašáda Bajúmího zatkli dnes v skorých ranných hodinách v spojitosti s masovým útekom asi 30 príslušníkov hnutia z väznice počas povstania proti autokratickému režimu prezidenta Husního Mubaraka z januára roku 2011. 

Egyptský denník al-Ahram informoval, že sú vydané zatykače na asi 300 členov Moslimského bratstva. Napísal tiež, že bezpečnostné zložky sa chystajú rozpustiť zhromaždenie Mursího prívržencov v blízkosti káhirskej univerzity.

V potýčkach medzi prívržencami a odporcami prezidenta Mursího v noci nadnes zahynulo najmenej desať ľudí a ďalších najmenej 50 bolo zranených. K násilnostiam dochádza prakticky v celej krajine; súvisia s vyhlásením velenia egyptskej armády, odvysielaným naživo v stredu večer v televízii, v ktorom armáda uviedla, že vymenovala novú dočasnú vládu vedenú šéfom ústavného súdu namiesto Mursího, pozastavila platnosť ústavy do jej revízie a vyzvala na predčasné prezidentské voľby.

Podľa armády s takýmto plánom súhlasí celý rad politických skupín v Egypte. Armádne a justičné zdroje informovali, že predseda ústavného súdu Adlí Mansúr zloží prísahu dočasnej hlavy štátu vo štvrtok.

V súvislosti s najnovším vývojom v Egypte americké ministerstvo zahraničných vecí nariadilo všetkým svojim diplomatom, ktorých prítomnosť v Egypte nie je nevyhnutná, aby aj s rodinami opustili krajinu. Zatiaľ nie je známe, či sa uskutoční ich evakuácia  vládnymi lietadlami, alebo či Egypt opustia lietadlami komerčných leteckých spoločností.


Chronológia udalostí, ktore vyústili do súčasnej krízy

Mursího prívrženci

Mursí prívrženci (SITA).jpg

Profil Muhammada Mursího

Mursího odporcovia vyhlásenie armády oslavovali

Egypt odporcovia Mursí (SITA).jpg

Bezpečnostné zložky podnikli raziu v sídle televízie al-Džazíra

Bezpečnostné sily podnikli v stredu raziu v káhirskom sídle panarabskej televízie al-Džazíra a zatkli najmenej piatich jej zamestnancov. K akcii došlo len niekoľko hodín po tom, ako armáda zosadila islamistického prezidenta Muhammada Mursího.

Príslušníci bezpečnostných zložiek podľa očitých svedkov prenikli do štúdia, odkiaľ sa vysielal priamy prenos so vstupom z demonštrácie v centre Káhiry. Medzi zatknutými je moderátor programu i jeho produkčný, ako aj ďalšie osoby. Bezpečnostní agenti na námestí znemožnili nakrúcanie reportáže z demonštrácie na Mursího podporu a zadržali televízny štáb.

Katarom vlastnená mediálna spoločnosť začala z Egypta vysielať po povstaní v roku 2011, ktoré zvrhlo Husního Mubaraka. Kritici TV spoločnosť Džazíra obviňujú, že sympatizovala s Mursího Moslimským bratstvom.

Pre pretrvávajúce nepokoje v Egypte rezort diplomacie odporúča Slovákom aby zvážili cestu

Reakcie svetových politických lídrov

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok