Slovensko si uctilo československých legionárov

TASR
30.6.2013 17:26

Pamätník vo francúzskom meste Darney, kde v roku 1918 odovzdal francúzsky prezident československým vojakom bojovú zástavu navštívila slovenská delegácia na čele so štátnym tajomníkom Ministerstva obrany SR Milošom Kotercom.

Slovensko si uctilo československých legionárov
CTK

Pred 95 rokmi vtedajší francúzsky prezident Raymond Poincaré v roku 1918 na poli Kléber pri francúzskej obci Darney slávnostne odovzdal bojovú zástavu 21. československému streleckému pluku československých légií. Táto udalosť predchádzala uznaniu samostatného štátu Čechov a Slovákov. Dnes na tomto mieste stojí pamätník, ktorý navštívila slovenská delegácia na čele so štátnym tajomníkom Ministerstva obrany SR Milošom Kotercom.
"Toto je miesto, kde v podstate bola prvýkrát uznaná Československá republika. Prvýkrát sme začali ovplyvňovať a budovať svoju vlastnú existenciu ako národ," uviedol Koterec, ktorý bol prvým predstaviteľom vlády, ktorý od vzniku samostatnej SR navštívil tento pamätník.
Starostovi obce Darney, Hervému Buffovi, symbolicky odovzdal príspevok ministerstva obrany na obnovu a rekonštrukciu pamätníka.
Podľa riaditeľa Vojenského historického ústavu Miloslava Čaploviča znamená Darney pre Čechov a Slovákov potvrdenie cieľov, ktoré vykonala Československá národná rada v Paríži. Práve légie podľa neho dláždili vznik československého štátu. "Sú to naše tradície a my si ich musíme v spoločnosti ctiť a vážiť," dodal Čaplovič.
Na spomienkovej slávnosti sa zúčastnil aj veterán bojov v druhej svetovej vojne Ondrej Bubniak. "Bojoval som u partizánov vo Francúzsku, oslobodili sme aj jeden tábor a jedno mesto," povedal veterán, ktorý bojoval na strane Francúzska od roku 1944. Ako ďalej spomenul, zúčastnil sa aj vojenských akcií, pri ktorých partizánske vojská zničili niekoľko mostov. "Stalo sa tak počas vylodenia spojeneckých vojsk, aby sa pancierová divízia SS nedostala do Normandie," dodal Bubniak.
V súčasnosti sa v Darney okrem pamätníka nachádza aj Československé historické múzeum.

legie.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok