Tisíce demonštrantov žiadali prepustenie Tymošenkovej, došlo k stretom opozície a vlády

TASR SITA
19.5.2013 00:48

Tisíce prívržencov vlády aj opozície demonštrovali v Kyjeve za priblíženie Ukrajiny k Európskej únii. Medzi oboma tábormi došlo aj k stretom, pri ktorých utrpelo zranenie niekoľko policajtov, informovali ukrajinské médiá.

Tisíce demonštrantov žiadali prepustenie Tymošenkovej, došlo k stretom opozície a vlády
SITA

Na míting prívržencov prezidenta Viktora Janukovyča prišlo podľa polície okolo 40.000 ľudí. Opozičná akcia organizovaná prozápadnou stranou Baťkivščyna, liberálnou UDAR a krajne pravicovou stranou Sloboda prilákala do ulíc približne 10.000 ľudí. Oba tábory požadovali ukončenie rokovaní o asociačnej dohode s EÚ.

Na opozičnom mítingu predseda strany UDAR, boxerský šampión Vitalij Kličko, vyzval na prepustenie väznenej expremiérky Julie Tymošenkovej, čo je podľa neho hlavnou prekážkou na ceste k podpísaniu dohody, ku ktorému by malo dôjsť na novembrovom summite Východného partnerstva EÚ v litovskom Vilniuse. Demonštranti kričali "sloboda pre Juliju" a mávali vlajkami troch hlavných opozičných strán.

Protest sa uskutočnil po tom, čo Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu koncom apríla rozhodol, že zatknutie expremiérky v auguste 2011 bolo nezákonné. Kličko, ktorého strana Úder podporuje Tymošenkovej opozičnú skupinu, povedal, že snahy Ukrajiny o pripojenie sa k Európskej únii ostanú až do jej prepustenia len snom. "Ako sa to môže stať, keď stále máme politických väzňov?" povedal na demonštrácii.

Expremiérka si momentálne odpykáva sedemročný trest za zneužitie právomocí, pretože údajne uzavrela pre štát nevýhodnú zmluvu o dodávkach ruského plynu. Pre zdravotné ťažkosti Tymošenková strávila viacero mesiacov v nemocnici mimo väznice. Ukrajinská prokuratúra vzniesla voči Tymošenkovej aj ďalšie obvinenia, podľa ktorých bola jedným z objednávateľov vraždy poslanca Jevhena Ščerbaňa a dopustila sa sprenevery a daňových únikov. Expremiérka odmieta priznať akékoľvek pochybenie a označuje sa za obeť politického prenasledovania. Stíhanie Tymošenkovej viedlo k poškodeniu vzťahov medzi Kyjevom a Európskou úniou, ktorá ukrajinské orgány obviňuje z uplatňovania selektívnej spravodlivosti.

Prívrženci opozície takisto žiadali odstúpenie Janukovyča. Predstavitelia strán Baťkivščyna, UDAR a Sloboda na mítingu deklarovali, že budú postupovať spoločne, aby porazili Janukovyča v prezidentských voľbách v roku 2015, v ktorých by mal opäť kandidovať.

Paralelne s opozičným mítingom zorganizovala Janukovyčova vládnuca Strana regiónov vlastnú demonštráciu i pochod pod mottom "Do Európy - bez fašistov". Jej predstavitelia kritizovali vzostup "neofašizmu" na Ukrajine, čím narážali na spojenectvo Baťkivščyny a UDAR-u so stranou Sloboda. Tá však popiera, že by bola antisemitská alebo sympatizovala s nacizmom.

Celkovo sa podľa úradov konalo v Kyjeve viac ako 70 podujatí, na ktorých bola nahlásená účasť viac než 100.000 ľudí. Pričom medzi tábormi vládnucej strany a opozície došlo k sporadickým zrážkam.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok