Vláda USA kritizuje Moskvu za predaj zbraní Sýrii

18.5.2013 12:00

Dodanie ruských protilodných rakiet Sýrii "posmelí" režim a podporí občiansku vojnu v krajine. V piatok to uviedol náčelník generálneho štábu americkej armády Martin Dempsey.

Vláda USA kritizuje Moskvu za predaj zbraní Sýrii
Foto: SITA

Vyjadrenia generála sú prvým oficiálnym potvrdením zo strany vlády Spojených štátov, že Moskva poslala Damasku takéto strely. "Je to prinajmenšom nešťastné rozhodnutie, ktoré posmelí režim a predĺži utrpenie," skonštatoval Dempsey na tlačovej konferencii.

Ako prvý o dodávkach zbraní informoval vo štvrtok americký denník New York Times citujúci nemenovaných bezpečnostných predstaviteľov USA. Podľa správy si Sýria pobrežný obranný systém objednala od Moskvy ešte v roku 2007, pričom prvé jeho súčasti dostala začiatkom roku 2011. Podľa bezpečnostných expertov to signalizuje pokračujúcu silnú podporu sýrskej vlády zo strany Ruska. Rovnako vo štvrtok článok z dielne ďalšieho amerického denníka The Wall Street Journal uvádza, že Rusi poslali na svoju základňu v Sýrii najmenej desať bojových lodí. Týmto krokom chce Kremeľ údajne "odstrašiť" Západ a Izrael od prípadnej vojenskej intervencie voči Damasku.

Rusko chce predať Sýrii aj sofistikovaný systém protivzdušnej obrany. Sýrsky prezident Baššár al-Asad sa už niekoľko rokov usiluje získať ruský obranný raketový systém S-300, ktorý je použiteľný proti nepriateľským lietadlám ako aj proti balistickým raketám. Západné krajiny stále tlačia na Rusov, aby takýto systém Sýrii nedodali.

Rusko je dlhoročným spojencom Sýrie a od začiatku konfliktu blokuje medzinárodné snahy izolovať režim prezidenta al-Asada pre jeho tvrdé potláčanie opozície. Občianska vojna v Sýrii, ktorá sa začala v marci 2011 pokojnými protivládnymi demonštráciami, si už vyžiadala podľa údajov OSN viac ako 80 000 obetí.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok