Islandskú vládu bude zostavovať Strana pokroku

SITA
1.5.2013 11:40

Islandský prezident Ólafur Ragnar Grímsson v utorok poveril zostavením novej vlády predsedu Strany pokroku Sigmundura Davída Gunnlaugssona.

Islandskú vládu bude zostavovať Strana pokroku
SITA

Líder ostrovnej krajiny mu dal prednosť pred šéfom Nezávislej strany, ktorá vyšla z víkendových volieb ako najsilnejšia, no počet poslancov má zhodný ako Gunnlaugssonovo hnutie. Prezident svoje rozhodnutie nepoveriť zostavením kabinetu lídra víťaznej strany odôvodnil veľkým nárastom podpory u Strany pokroku, ktorá vo voľbách v roku 2009 získala iba deväť poslaneckých kresiel. Grímsson to označil za svojim spôsobom "historické". Gunnlaugsson, ktorý má 38 rokov, tak dostal prednosť pred 43-ročným vyštudovaným právnikom Bjarnim Benediktssonom. Ich euroskeptické strany boli pri moci od roku 1995 až takmer do vypuknutia finančnej krízy, ktorá sa považuje za výsledok ich politiky deregulácie finančného trhu.

Víťazom sobotňajších islandských parlamentných volieb sa stali strany, ktoré nepodporujú vstup ostrovnej krajiny do EÚ. Podľa konečných výsledkov získala najväčšiu podporu a najviac poslancov v 63-člennom parlamente Nezávislá strana, ktorá by so spojeneckou Stranou pokroku mala bez väčších problémov vytvoriť novú vládu. Obe strany získali po 19 kresiel. V hlasovaní prepadli sociálni demokrati odchádzajúcej premiérky Jóhanny Sigurdardóttirovej, ktorí získali 13 percent hlasov, čo im zaručuje 9 kresiel v zákonodarnom zbore.

Island v roku 2008 tvrdo postihol kolaps prebujneného bankového sektora, čo otriaslo politickou scénou a zbavilo moci pravicu. Nová vláda v reakcii na krízu požiadala o členstvo v EÚ, no prístupový proces odvtedy nepokročil. Verejnosť navyše vo svetle súčasných problémov bloku vidí iba málo pozitív vstupu doň. Ostrov v Atlantickom oceáne s približne 320-tisícmi obyvateľmi má totiž s EÚ dohodu o voľnom obchode a taktiež je súčasťou schengenského priestoru voľného pohybu osôb a tovaru.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok