Letta potvrdil prezidentovi, že dokáže vytvoriť novú taliansku vládu

TA3 TASR
27.4.2013 16:48

Taliansky stredoľavý politik Enrico Letta dnes oficiálne prijal úrad premiéra a prezidentovi Giorgiovi Napolitanovi predložil zoznam ministrov svojho kabinetu. Informovali o tom tlačové agentúra DPA, Reuters a AP.

Letta potvrdil prezidentovi, že dokáže vytvoriť novú taliansku vládu
SITA

Nová vláda, ktorá podľa očakávania bude mať podporu naprieč celým straníckym spektrom, má zložiť slávnostnú prísahu v nedeľu o 11.30 h SELČ. Hlasovanie parlamentu o vyslovení dôvery novej vláde sa má začať začiatkom budúceho týždňa, zrejme už v pondelok 29. apríla.

Uvedenie novej vlády do úradu formálne ukončí týždne trvajúcu politickú patovú situáciu v Taliansku. Tá nasledovala po februárových parlamentných voľbách, ktoré sa skončili v slepej uličke, pretože žiadna zo strán nezískala väčšinu.

Letta (46) dnes prezidentovi Napolitanovi potvrdil, že dokáže vytvoriť vládu. Jej členom bude aj jeden z najbližších spojencov bývalého premiéra Silvia Berlusconiho a bude zastávať funkciu vicepremiéra. Letta spresnil, že tajomník Berlusconiho strany Ľud slobody (PdL) Angelino Alfano bude podpredsedom vlády a tiež ministrom vnútra.


Generálny riaditeľ talianskej centrálnej banky Bank of Italy Fabrizio Saccomanni prevezme vplyvné ministerstvo hospodárstva a ministerkou zahraničných vecí sa stane bývalá eurokomisárka Emma Boninová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok