SDKÚ-DS chce búrať čierne stavby

SITA, foto: ČTK
10.11.2011 13:11

Stavby na cudzích pozemkoch by mali byť minulosťou. Bojovať proti nim chcú poslanci SDKÚ-DS Ľudovít Kaník a Štefan Kužma, ktorí do parlamentu predložili návrh novely stavebného zákona. Plénum sa ním bude zaoberať už na nadchádzajúcej schôdzi.

SDKÚ-DS chce búrať čierne stavby

Právna norma má zaviesť pravidlo, že ak vznikne stavba na cudzom pozemku a jeho vlastník požiada stavebný úrad o jej odstránenie, obec bude povinná ju odstrániť do 60 dní na náklady toho, kto ju zriadil. Ak obec nebude konať, bude povinná zaplatiť majiteľovi pozemku pokutu 100 eur za každý začatý mesiac nečinnosti. "Obec musí chrániť život, majetok a zdravie svojich občanov," upozornil Kaník.

Novela sa má týkať stavieb, ktoré vzniknú až po jej nadobudnutí účinnosti. Kaník je totiž presvedčený, že za desiatky rokov je tých čiernych stavieb po celej krajine tak veľa, že ak by teraz došlo k ich razantnému zmietnutiu buldozérom, tak by sme tu mali tisíce ľudí bez strechy nad hlavou. "Bol by veľký problém, ako to riešiť," podotkol.

Poslanci zároveň poukázali na súčasnú právnu úpravu, ktorá nie je v boji proti čiernym stavbám dostatočná. "Riešenie pokutou je absolútne neúčinné. Tu už nebude možnosť výberu, ale bude pravidlo takéto stavby búrať. Dostali sme sa do situácie, keď už nemáme na výber," povedal Kužma s očakávaním, že takýmto opatrením sa čierne stavby prestanú rozširovať, lebo budú likvidované už v zárodku.

Poslanec upozornil, že všetky osady na Slovensku sa rokmi niekoľkonásobne zväčšili. "Novela je malý krok, ale je potrebné absolútne zmeniť prístup k problematike čiernych stavieb," apeloval.

Postavenie čiernej stavby považuje za krádež pozemku. Kužma, ktorý pochádza z východného Slovenska, sa netají tým, že podnet na prípravu tejto právnej normy prišiel práve z tejto oblasti. "Dochádza u nás k obrovskému a absolútne beztrestnému zaberaniu súkromných pozemkov. Hlavne osady sa nám nekontrolovateľne rozrastajú bez možnosti zakročenia. Pokuty nič neriešia, lebo sa od ľudí v hmotnej núdzi vymáhať nemôžu," konštatoval.

Tvrdí, že problémom nemusí byť ani následné vymáhanie nákladov na odstránenie stavieb, lebo každý starosta to vie zastaviť ešte predtým, ako stavba vznikne. "Všetko sa dá krásne preventívne bez haliera nákladu zastaviť," myslí si.

Obdobný návrh už títo poslanci v minulosti do parlamentu predložili, no stiahli ho, aby doladili niektoré veci. "Nemám žiaden signál, že by tento návrh nemal podporu," povedal Kaník s dôvetkom, že v prípade tohto návrhu novely nejde o volebnú kampaň, ale o presvedčenie, že je to vážny problém, ktorý treba riešiť. Rómska problematika však má byť výrazným prvkom volebného programu SDKÚ-DS.

Pozrite si aj záznam kompletnej tlačovej besedy na túto tému :

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok