Bostonské nálože boli vyrobené z tlakových hrncov

TASR, TA3, SITA
16.4.2013 09:43

Výbuchy blízko cieľa Bostonského maratónu podľa posledných informácií amerických médií usmrtili najmenej troch ľudí vrátane osemročného chlapca a ďalších 176 zranili.

Bostonské nálože boli vyrobené z tlakových hrncov
SITA

Ďalšími obeťami boli manažérka reštaurácie a čínska absolventka

Ďalšími obeťami Bostonského maratónu boli okrem osemročného chlapca Martina Richarda 29-ročná manažérka reštaurácie a čínska absolventka univerzity v Bostone. Oznámila to dnes agentúra AP.
Americká polícia v utorok identifikovala manažérku Krystle Campbellovú ako druhú obeť. Spolu s najlepším priateľom chceli odfotografovať jedného zo svojich priateľov v cieli.

O tretej obeti informovali čínske médiá; išlo o čínsku absolventku bostonskej univerzity z mesta Šen-jang na severovýchode krajiny. Miestne noviny Shenyang Evening News na mikroblogu uviedli, že obeťou bola Lu Ling-c'. Jej otec potvrdil smrť dcéry, keď ho navštívili čínski reportéri.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí ani konzulát v New Yorku meno nezverejnili na žiadosť rodiny Číňanky. Jeden z predstaviteľov konzulátu však potvrdil, že Lu Ling-c' bola v chaose po bombových útokoch na maratóne nezvestná.


K policajným vyšetrovateľom a agentom z FBI sa pridala aj Ústredná spravodajská služba (CIA) a Národné protiteroristické centrum, informovala agentúra AP.

Keďže na bostonskom maratóne sa zúčastnilo 27.000 bežcov a viac ako 500.000 divákov, vyšetrovatelia majú alebo budú mať k dispozícii veľa vizuálnych dôkazov, aby mohli zrekonštruovať, čo sa dialo pred výbuchom dvoch náloží a po ňom.

Zatiaľ sa vedie kriminálne vyšetrovanie, ktoré je možné prekvalifikovať na vyšetrovanie teroristického činu, uviedol pre agentúru Reuters na tlačovej konferencii v Bostone špeciálny agent FBI Richard DesLauriers.

Miestne médiá dnes informovali, že polícia prehľadala jeden z bytov na okraji Bostonu. Úrady potvrdili, že prehliadka bola vykonaná v rámci vyšetrovania explózií na maratóne.

K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil a vyšetrovatelia majú nateraz iba vágnu predstavu, kto mohol byť páchateľom a aký je motív. Podľa nemenovaných zdrojov okolnosti výbuchov však už vyvolali špekulácie, že by za nimi mohli byť protivládni pravicoví extrémisti či aktivisti proti vládnej daňovej politike alebo islamistickí radikáli, keďže scenár výbuchov, ktoré sa odohrali takmer simultánne v tesnej blízkosti na ostro sledovanom podujatí, zodpovedá návodom v internetovom magazíne Inspire.

Inspire - publikáciu, ktorá koluje na internete - vypracovala jemenská odnož teroristickej siete al-Káida. Magazín v angličtine nabáda na Západe žijúcich džihádistov k páchaniu útokov aj s najskromnejším vybavením a zázemím. Inspire nedávno zverejnil aj obsiahlu prílohu s detailnými návodmi, ako spáchať rozličné druhy útokov a v domácich podmienkach vyrobiť výbušninu.

Bostonský policajný komisár Ed Davis uviedol, že zatiaľ sa nenašiel žiaden dôkaz o varovaní pred útokom. "Nevieme o nijakých hrozbách," vyhlásil. Davis požiadal verejnosť, aby kontaktovala políciu, ak má nejaký tip alebo podozrenie.

Polícia uzavrela trasu maratónu v celej jej 42-kilometrovej dĺžke a prehľadáva jej okolie v snahe nájsť možné dôkazy, ktoré by viedli k objasneniu výbuchov. Miestne nemocnice, do ktorých previezli zranených, stráži ozbrojená polícia. V meste sa pohybujú hliadky Národnej gardy. Polícia vyzvala obyvateľstvo, aby sa zdržiavalo v budovách, nie na otvorených priestranstvách.

V súvislosti s udalosťami v Bostone organizátori atletických majstrovstiev sveta, ktoré sa budú konať 10.-18. augusta v Moskve,  oznámili, že ešte viac sprísnia už aj tak striktné bezpečnostné opatrenia. Atletický šampionát sa považuje za veľkú skúšku ruských usporiadateľov pred zimnou olympiádou v Soči.

Bostonská polícia zadržala pri mieste činu podozrivého Saudskoaraba

Po výbuchoch dvoch náloží v blízkosti cieľovej rovinky maratónu v Bostone zadržali v blízkosti miesta činu ako podozrivého občana Saudskej Arábie, informovala televízia CBS.

Saudskoarab je vo vyšetrovacej väzbe. Očitých svedkov, ktorí kontaktovali políciu, na seba upozornil podozrivým správaním v čase výbuchov, spresnila CBS.

"Videli ho utekať od (miesta výbuchu) nálože. Rozumný človek by bežal preč hneď, ale tento sa najprv okolo seba poobzeral," uviedol spravodajca CBS John Miller s odvolaním sa na policajné zdroje.

Dodal, že ide o civilistu, ktorého ihneď zadržala polícia. "Na tele má popáleniny, čo znamená, že bol pomerne blízko k miestu jedného z výbuchov, ale nie tak blízko, aby utrpel vážne zranenia ako iní ľudia v okolí," spresnil.

Muža vyšetruje polícia, zatiaľ nie je obvinený, ani zatknutý. S vyšetrovateľmi spolupracuje, odpovedá na ich otázky, ale odmieta účasť na výbuchoch. Policajti prešetria jeho kontakty a preskúmajú všetky aspekty jeho života. Budú však vypočúvať aj svedkov, ktorí na podozrivého upozornili, uviedol Miller.

"Ak by sa podozrenie potvrdilo, bol by to veľký skok vpred," dodal Miller. V opačnom prípade by sa policajti sústredili na fyzické a forenzné dôkazy, výpovede svedkov, ako aj na amatérske zábery či záznamy z bezpečnostných kamier.

Bostonské nálože boli vyrobené z tlakových hrncov

Nálože použité pri útokoch počas Bostonského maratónu boli vyrobené z tlakových hrncov naplnených kúskami kovu a guľôčkovými ložiskami. Oznámila to agentúra AP s odvolaním sa na zdroj oboznámený s vyšetrovaním prípadu.

Uvedený zdroj pod podmienkou anonymity uviedol, že šesťlitrové tlakové hrnce naplnené kovovými úlomkami, klincami a guľôčkovými ložiskami boli zabalené v tmavých vreciach z hrubej vlnenej látky položených na zemi.
Agent FBI poverený objasnením prípadu Richard DesLauriers uviedol, že vyšetrovatelia preverujú veľký počet podnetov, vypočúvajú svedkov a analyzujú údaje z miesta výbuchov.

Výsledky predbežného vyšetrovania naznačujú, že nešlo o samovražedné bombové útoky, hoci s istotou túto možnosť ešte vylúčiť nemožno, uviedla agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaného európskeho bezpečnostného predstaviteľa.

Americký prezident Barack Obama oznámil, že FBI vyšetruje výbuchy na Bostonskom maratóne ako teroristický útok

O útokoch v Bostone sme hovorii s Róbertom Ondrejcsákom z Centra pre európske a sveroatlantické vzťahy

Útoky v Bostone sú témou rozhovoru s Jozefom Klavcom z Katedry politológie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok