Americký senát odmietol rozpočtové provizórium

TA3
23.9.2011 23:04

Americký senát odmietol rozpočtové provizórium na financovanie federálnej vlády. Návrh už prešiel v dolnej kongresovej snemovni, hoci až na druhý pokus. Ak sa financovanie vlády nepodarí vyriešiť čo najskôr, administratíve sa do 30. septembra minú peniaze.

Americký senát odmietol rozpočtové provizórium

Senát, v ktorom majú väčšinové postavenie demokrati, odložil rokovanie o rozpočtovom provizóriu na chod štátneho aparátu na pondelok. V Snemovni reprezentantov sa hlasovanie o návrhu už skončilo. Na prvý raz v nej neprešiel.

Proti boli takmer všetci demokrati a takmer 5O republikánov. Okrem iného nesúhlasili s podstatne nižšou sumou na odstraňovanie následkov prírodných katastrof, ako navrhovala Obamova administratíva. Nepriaznivú situáciu pomohol v dolnej snemovni vyriešiť jej predseda John Boehner. Po neúspešnom prvom hlasovaní ponúkol kongresmanom mierne upravenú verziu stredajšieho návrhu, s ktorým sa napokon uspokojilo konzervatívne krídlo republikánskej strany.

V senáte však návrh narazil na hradbu odporu väčšinových demokratov a horná snemovňa sa musí nemu vrátiť. Ak sa senátorom nepodarí návrh na rozpočtové provizórium schváliť do utorka, obete tohtoročných masívnych živelných pohrôm by mohli prísť o kompenzácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok