Vláda Silvia Berlusconiho nemá v parlamente väčšinu

TA3, TASR, foto: ČTK
8.11.2011 19:40

Talianska vláda premiéra Silvia Berlusconiho pri kľúčovom hlasovaní v parlamente nezískala podporu absolútnej väčšiny poslancov. Zvyšuje to pravdepodobnosť, že Berlusconi bude donútený odstúpiť zo svojho postu.

Vláda Silvia Berlusconiho nemá v parlamente väčšinu

Dolná komora parlamentu síce schválila štátny záverečný účet za rok 2010, ale len s podporou 308 zákonodarcov v 630-člennom parlamente. Ďalších 321 poslancov sa na hlasovaní nezúčastnilo. Na vládnu väčšinu je potrebných 316 hlasov.

Opozícia okamžite vyzvala Berlusconiho na rezignáciu, premiér však takýto krok odmieta.
"Toto hlasovanie potvrdzuje..., že vláda nemá v tejto komore väčšinu," vyhlásil líder hlavnej opozičnej Demokratickej strany Pier Luigi Bersani.

Na odstúpenie dnes vyzval Berlusconiho aj vodca koaličnej Ligy severu (LN) Umberto Bossi. Šéfom nového kabinetu by sa mal podľa neho stať Angelino Alfano, tajomník Berlusconiho strany Ľud slobody (PdL).
Berlusconiho politickú pozíciu oslabili početné škandály a súdne procesy. V súčasnosti je terčom kritiky najmä za to, ako riadi zadlženú a pomaly rastúcu taliansku ekonomiku. EÚ a finančné trhy vyvíjajú silný tlak na Rím, aby urýchlene realizoval reformný a úsporný program, čo by malo zabrániť zhoršovaniu dlhovej krízy v Európe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok