Taliansky prezident poveril ľavicového lídra Bersaniho zostavením vlády

TASR
22.3.2013 20:10

Taliansky prezident Giorgio Napolitano dnes oznámil, že poveril vodcu stredoľavej aliancie Piera Luigiho Bersaniho zostavením vlády.

Taliansky prezident poveril ľavicového lídra Bersaniho zostavením vlády
SITA

Napolitano podľa agentúry DPA pri poverovaní Bersaniho vyjadril nádej, že sa mu podarí ukončiť patovú povolebnú situáciu a vládu zostaví. Vo februárových voľbách žiadne zoskupenie nezískalo v talianskom parlamente väčšinu.

Na základe volebných výsledkov sa vytvorila stredoľavá aliancia Bersaniho Demokratickej strany (PD) a strany Ľavica, ekológia, sloboda (SEL), ktoré majú v dolnej snemovni väčšinu, nie však v Senáte. Bez podpory ďalších politických subjektov aliancia nebude schopná vytvoriť vládu.

Patová situácia vyvolala obavy z dlhotrvajúcej nestability v krajine, ktorá predstavuje tretiu najväčšiu ekonomiku eurozóny. Bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi sa so svojím konzervatívnym blokom ponúkol do vlády, čo však Bersani už stihol odmietnuť.

Ak politické strany nedospejú k dohode, Taliansku bude hroziť krátke obdobie úradníckej vlády a ďalšie parlamentné voľby, ktoré by sa konali pravdepodobne už v júni alebo v septembri, respektíve októbri.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok