Udržte zemiaky dlho čerstvé: Ak k nim dáte toto ovocie, nenaklíčia celé týždne

25.9.2023 08:00

Stáva sa vám často, že kúpite viac zemiakov, ale časť z nich môžete pred spotrebovaním vyhodiť, pretože naklíčili? Už sa to viac nestane, ak k nim pridáte toto.

Udržte zemiaky dlho čerstvé: Ak k nim dáte toto ovocie, nenaklíčia celé týždne
Freepik

Zemiaky by sa nemali skladovať v chladničke, ale na suchom, tmavom a trochu chladnejšom mieste. Takým je napríklad špajza, v ktorej však niekedy aj tak naklíčia. Zabráňte tomu.

Prostredie

Problémom klíčenia je teplé prostredie. Preto mnoho ľudí skladuje zemiaky radšej v chladničke, no tieto teploty sú pre ne už prinízke a škrob v nich sa mení na cukor. Ideálne je prostredie okolo 15 stupňov. Vyhnite sa aj svetléu miestu a umelým materiálom. Namiesto skladovania v plastovom boxe sú lepšie priedušné materiály ako papierové vrecko či drevená debnička.

Nebezpečné klíčenie

Niekto klíčky jednoducho odreže a zemiak zje, no mnohí radšej naklíčený kus bez milosti vyhodia. Počas klíčenia sa totiž v zemiakoch zvyšuje obsah glykoalkaloidov, ktoré sú vo väčšom množstve pre ľudský organizmus toxické. Dilemu, či naklíčené zemiaky zjesť alebo vyhodiť vyriešime inak. Zabránime tomu, aby sa to vôbec stalo.

Záchrana 

Jediné, čo musíte urobiť, je vložiť do vrecka alebo nádoby ku zemiakom jablko. Toto ovocie produkuje etylén a ten sa postará o to, aby zemiaky nielen neklíčili, ale ani nevädli a nemäkli. 

Toto nie

Tak, ako jablko prospieva tomu, aby zemiaky vydržali dlho čerstvé, je tu aj jeden záškodník. A tým je cibuľa. Tá, naopak, podporuje proces klíčenia, takže by ste ich v komore nemali skladovať príliš blízko seba.

Témy: zemiaky
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok